Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Péterréve

Alázattal hódolva a szenvedélynek

Véget ért a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója

Szerbia
2011. április 11.
Az ünnepélyes eredményhirdetéssel és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátékával zárult tegnap este Péterrévén a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója, amelynek két fődíját a topolyai Mara Amatőr Színház és a Zentai Színtársulat kapta. Az átlagos színvonal ugyan némiképp csökkent a tavalyihoz képest, ám a lelkesedés, a tenni és alkotni akarás, a színház szeretete nem hagyott alább.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának zárónapjának délutánján az érdeklődők Tréning, avagy együtt mindig jó! címmel különféle foglalkozásokon vehettek részt, amiket az óvodásoknak Hajnal Anna könyvtáros, az általános iskolásoknak Vörös Imelda színművész, a színjátszóknak pedig Gyombolai Gábor színész-drámatanár tartott. A programfolytatásában az estigálaműsor kezdetén a szervezők bemutatták Faragó Árpád Emberek, események című, legújabb kötetét, amit 2010-ben jelentetett meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. A tizenhét előadást végigkísérő háromtagú bírálóbizottság nevében Ágoston Pribilla Valéria, a zsűri elnöke mondott értékelést, majd Dudás Károllyal, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökével közösen átadták a Találkozó idei elismeréseit.

A Pataki László-díjat, a Találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a topolyai Mara Amatőr Színház kapta Molnár Ferenc Liliom című darabjáért, amit Szloboda Tibor állított színpadra. Ők kapták meg a Magyar Nemzeti Tanácsnak a tájolás támogatására vonatkozó különdíját is. A Bambach Róbert-díjat, a legjobb alternatív vagy új formákat kereső előadásért a Zentai Színtársulatnak adta a zsűri Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter A padlás című műve nyomán készült produkciójáért, amit Mácsai Endre rendezett. A közösségteremtő tevékenységért járó Garay Béla-díjjal idén a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületet tüntették ki, amelynek művészeti vezetője Lackó Farkas Erzsébet. A legjobb férfi főszereplő díját, a Szilágyi László-díjat Radics Ignác kapta Sakini, a tolmács szerepéért, a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának John Patrick Teaház az augusztusi holdhoz című előadásában. A Ferenczy Ibolya-díjat, a legjobb női főszerepért Lévai Zsuzsanna érdemelte ki a temerini Bunker Színház Schwajda György Segítség című előadásban az Asszony megformálásáért. A legjobb férfi mellékszereplőnek járó Nagy István-díjat Guzsvány Attila kapta Cosmo szerepéért, a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport Arthur Freed és Nacio Herb Brown műve alapján készült Ének az esőben című musicaljében, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó Magyari Piri-díjat Vörös Emese érdemelte ki Mari szerepéért, a topolyai Mara Amatőr Színház Liliom című előadásban. A Szántó Róbert-díjat, a legszebb színpadi beszédért járó elismerést idén Tóth Hunornak ítélte oda a zsűri Kömény Móka szerepéért a nagykikindai József Attila Színtársulat Tamási Áron Énekes madár című produkciójában. A közönségdíjat a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Török Rezső műve alapján készült Menyasszonytánc című előadása kapta, amelynek rendezője Tóth János.

A legjobb díszletért, kellékért és jelmezért, valamint a zenéért járó különdíjat a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület csoportjának, illetve Tombác Imrének, Fehér Zsuzsannának és Gazsó Zsuzsannának ítélte oda a bírálóbizottság, a szabadkai Népszínház különdíját pedig, amely vendégszereplést biztosít az intézményben, a Zentai Színtársulat kapta. A Magyar Szó színészi különdíját Baka András érdemelte ki Verbók Rafael szerepéért a tóbai csoport Menyasszonytánc című előadásában. A Hét Nap színészi különdíját Lackó Farkas Erzsébet kapta, ugyanebben az előadásban Mányi szerepért, illetve Tamási Gabriella Bözsi néni szerepéért a bácsgyulafalvi Vándor Társulat Józsa Mara A nagy üzlet című előadásában. A Forum Könyvkiadó Intézet különdíját Surányi Emese kapta a Zentai Színtársulat A padlás című előadásában nyújtott alakításáért.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíja a társulatépítésért a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület színjátszó csoportjához került, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség különdíja pedig a társulat szép színpadi beszédéért a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Színjátszó Csoportjához. Ugyancsak a VMMI különdíját kapta a kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület színjátszó csoportja és Pátrik Eszter, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tagja, akinek ingyenes részvételt biztosítanak a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók Táborának rendezői csoportjában. A VMMI és a szabadkai Városi Könyvtár közös különdíját a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport érdemelte ki, a péterrévei gyermekzsűri díját pedig a Zentai Színtársulat kapta meg. A házigazdák, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tagjai átadták a Vándorserleg díjat is, amit a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek ítéltek oda.

A díjátadást követően a Magyar Nemzeti Tanács nevében a tanács jegyzője, Várkonyi Zsolt szólt az egybegyűltekhez, majda szervezők nevében Dudás Károly összegezte az idei rendezvény tapasztalatait, köszönetet mondva a házigazdáknak, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör tagjainak, valamint további kitartó munkára biztatva a résztvevő csoportok képviselőit, akik ezután közösen megtekintették a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Christopher Durang műve alapján készült Terápia című előadását.

Az idei, sorrendben XVI. Találkozó összegzéseként a zsűrit idézve elmondható, hogy a rendezvény a színészek, a rendezők, a táncosok, a zenészek, a súgók, a hang- és fénymesterek, a díszlettervezők, a jelmeztervezők és más színházi munkások rendkívül színes kavalkádját hozta, akik közül mindenki példamutató alázattal hódol szenvedélyének, a színháznak.

Magyar Szó