Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Irodalmi színház és fergeteges vígjáték a találkozó színpadán

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója

Szerbia
2011. április 8.
Irodalmi színház és fergeteges vígjáték a találkozó színpadán Nehézkesen indult a szerda délután Péterrévén a szemle hatodik napján. Az este végére azonban a hangulat a tetőfokára hágott a kisoroszi színjátszócsoport John Patrick Teaház az augusztusi holdhoz című előadásának köszönhetően. A találkozó lassan a végéhez közeledik. Április 8., péntek az utolsó előadásnap. Vasárnap este hatkor zárul a szemle az ünnepélyes díjkiosztó gálaműsorral.

Szerdán a péterrévei közönség egy próbálkozást láthatott a csókai Orpheus Egyesülettől, amelyben a South Park című animációs filmet próbálták a színpadra idézni. Sajnos az előadás nélkülözte azokat az alapvető követelményeket, amelyek színházi előadássá emelnék a látottakat.

Délután felkerültek a székek a színpadra és egy igazi stúdióelőadás következett, amelyet az Adai Színtársulat tehetséges, a művészetekre abszolút érzékeny fiatal játszói adtak elő. Az irodalmi színházat Máriás Endre alkalmazta színpadra és rendezte, ő írta az összekötő szövegeket, a zenei munkatársa Hajnal Anna volt és a játszók maguk koreografálták a táncjeleneteket. A fiatalok érzékenységéből adódik, hogy nagyon szépen mondták a szövegeket, Domonkos István verseit, emelte ki a zsűri – Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália dramaturg és Kőrösi István színművész – a darab témája, az elmenni vagy maradni érzés, amely benne van a verseiben, bármikor, tehát ma is aktuális.

A kisoroszi Testvériség-Egység Művelődési Egyesület esetében lenyűgöző az a hihetetlen nagy gondosság, amivel létrehozták mindazt, ami a színpadon volt – emelte kis Brestyánszki Boros Rozália – mindenen pontosan látszott, hogy szeretettel volt kidolgozva. Ugyanez vonatkozott a karakterek kidolgozottságára is. A csoport már évek óta híres arról, hogy roppant ötletes kellékeket, díszletet készít, saját kezűleg és szívből teszi mindezt. A vidám előadás után egy jó hangulatú zsűrizéssel zárult a szerda.

Pénteken a temerini Bunker Színház Schwajda György Segítség című darabjával, majd a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Somogyi Gyula – Zágon István – Eisemann Mihály Fekete Péter című zenés vígjátékával lép színpadra.

Gondi Martina