Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

LASKÓ

Az első töltöttkáposzta-főző verseny

Horvátország
2010. december 10.
Laskó – Szombaton, december 4-én a laskói Ifjúsági Otthon udvara adott otthont az első nemzetközi töltöttkáposzta-főző versenynek, amelyen hat csapat, köztük két kislippói (Magyarország) mérte össze gasztronómiai tudását. A legjobb töltött káposztát egy eszéki csapat főzte.

A gasztronómiai versenynek, amelyen régiónk egyik leggyakrabban fogyasztott ételének, a töltött káposztának a készítésében mérték össze tudásukat a csapatok, a fő szervezője a Bellyei járás nyugdíjas szervezete volt.
Szombaton délután kettő után kezdtek gyülekezni a versenyző csapatok.
- Az első nemzetközi versenyünkre hat csapat nevezett be, köztük kettő Kislippóról érkezett. Az ottani nyugdíjas egyesülettel már régóta tart a kapcsolatunk, és igyekszünk részt venni egymás rendezvényein – nyilatkozta Gerstner József, a járási nyugdíjas szervezet alelnöke.
A nevezés után minden csapat megkapta az alapanyagokat, amiből mindenki a maga ízlésének, ízvilágának megfelelően kevert tölteléket.
A HMDK bellyei alapszervezete csapatának a főszakácsa Ljudovik Mára néni volt, aki elmesélte, hogy már tízéves korában a nénjétől megtanulta a töltött káposzta készítését, ő pedig a lányának is megtanította.
- Nálam egyébként hetente szerepel az étlapon. Nagyon finom a disznótoros töltött káposzta, amit abalében kell főzni, de a legfinomabb az, amelyiket már hétszer fölmelegítettek – árulja el Manci néni, aki közben a káposztalevelekbe csavarja a tölteléket, majd a bográcsba sorakoztatja a nagyjából egyforma gombócokat.

250 töltött káposzta
De ezen a napon azok sem maradtak éhen, akik egyik bográcshoz sem tartoztak, ugyanis egy hatalmas üstben 250-nél is több töltött káposzta rotyogott a laskói Déra Julianna felügyelete mellett, aki már maga sem tudja, hogy hány adag szármát főzött életében.
Az ételkompozíciókat hét órakor kellett az árgus szemű szakmai zsűri elé vinni, amelynek tagjai a helyezések eldöntésénél figyelembe vették az ízharmóniát, a szín- és illatkompozíciót, a fűszerezést és az ízhatást is. Az eszéki vendéglátó-ipari szakközépiskola tanáraiból és a Glas Slavonije újságírójából álló négytagú bírálóbizottság végül egy eszéki csapatnak ítélte az első helyezettnek járó díjat, ami egy bogrács és egy háromláb volt. Csak egy árnyalattal maradt le a bellyei kötélhúzóknak a csapata, harmadik helyen pedig a HMDK bellyei alapszervezetének a csapata végzett.

Élőzene, értékes tombolák
Az ételeket élőzene mellett fogyasztották el a csapatok. A vacsorára számos vendég és a rendezvény támogatói is befutottak.
A rendezvény fő támogatója a Bellyei járás és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége volt. Médiatámogatók: Glas Slavonije, Horvát Rádió Eszéki Stúdiója, Simfonija Kft. és HunCro Médiaközpont. A támogatóknak és a szponzoroknak köszönhetően – köztük az Adria House cégnek – értékes tombolákat sorsoltak ki, így a szerencsésebbek egyhetes nyaralást, tévékészüléket és porszívót nyerhettek.
A szervezők mindenképpen hagyományt szeretnének teremteni a versenyből, így már biztos, hogy jövőre is lesz töltöttkáposzta-főző verseny, így aki idén nem tudott ott lenni, jövőre semmiképp se hagyja ki.
(ÚMKÚ)