Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

"Az anyanyelvű oktatás a megmaradás kulcsa"

Horvátország
2010. november 25.
- A mögöttük hagyott akadémiai évben az első generáció befejezte tanulmányait az alapdiplomás képzésben, s ez év őszétől a kétéves diplomás fokozaton tanulnak tovább. Az utánpótlás is biztosítottnak látszik, évente ugyanis 8-10 hallgató jelentkezik, hogy magyarul végezze tanulmányait. Idén októberben heten nyertek felvételt az első évfolyamra, többségük a magyar-angol szakpárra. Az alacsonynak tűnő létszám a horvátországi magyar népesség létszámcsökkenésének tulajdonítható. Sajnos a helyzet az előrejelzések szerint csak súlyosbodik, ezért az általános és a középiskolai oktatás szintjén is mindent el kell követni annak érdekében, hogy minél többen tanuljanak anyanyelvükön, magyarul.
- A három esztendeje indult magyar felsőoktatási képzésnek azonban máig maradtak gyermekbetegséget. Ezek elsősorban szervezeti-strukturális területen nyilvánulnak meg.

Amikor kidolgoztuk a képzés tervezetét, s azt a zágrábi oktatási minisztérium maradéktalanul jóváhagyta és engedélyezte, az oktatók felvételét is ütemeztük: öt esztendőn keresztül évente két-két oktatót kellett volna az egyetemnek alkalmaznia. Ez elmaradt, és ma mindösszesen hárman vannak, a többiek vendégoktatók. Egy-egy kinevezés, az egyetemi fokozat odaítélése nagyon lassan történik meg. Mivel a tanszék fennmaradása az egész horvátországi magyarság érdeke, kéréssel fordultunk Sója Dénes képviselőnkhöz. Ő eddig is támogatta munkánkat, s amikor hozzá fordultunk, segítette a magyar felsőoktatási forma fennmaradását. Kérésünk, hogy Zágrábban járjon közbe annak érdekében, hogy megoldódjon ez a kérdés, valamint a legrövidebb időn belül legalább egy új munkatársat alkalmazhassunk, mert a jelenlegiek ugyanis túlterheltek. Ugyancsak Sója képviselő segítségét kértük egy másik, a tanszéket érintő fontos kérdésben is: 1995. április 4-én Eszéken aláírt Egyezmény végrehajtásának figyelemmel kísérésére összehívott Magyar-Horvát Kisebbségi Vegyes Bizottság XI. ülésének (2009. december 1.) ajánlásába belekerült, hogy "a KVB javasolja, hogy a J. J. Strossmayer Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke és a Pécsi Tudományegyetem Kroatisztika és Szlavisztika Tanszéke töltse be a horvátországi magyar és a magyarországi horvát közösség felsőfokú értelmiségképzésének bázisát és egyben a két kisebbség élete, kultúrája, néprajza kutatása tudományos központjának funkcióit.

- Úgy tűnik, hogy csak nehézségekkel küszködünk, azonban sikerekről is beszámolhatunk. Nemrég került ki a nyomdából tanszékünk évkönyvének, az Acta Hungarica Universitatis Essekiensisnek második kötete. Olyan tanulmányokat tartalmaz, amelyek az oktatásban is felhasználhatóak. Célunk, hogy az érdeklődő olvasókhoz is eljuthasson, hogy nyomon kísérhessék az újonnan létrejött tudományos műhely tevékenységét. A könyvtárunk is kialakulóban van, csak sajnos hely szűkében nem tudtuk elhelyezni az összes könyvet. A tanszék irodahelyisége adott, állandó helyiségben vagyunk. Az előadó termeket pedig - mint minden tanszék az egyetemen - megosztjuk egymással.

- Terveink is vannak. Pénzhiány miatt nem tudjuk elvinni hallgatóinkat tanulmányi kirándulásra sem itthon, sem az anyaországba. Ezen a helyzeten szeretnénk változtatni. Más vállalkozás kapcsán jelenleg a magyarországi Szülőföld Alaphoz nyújtottunk be pályázatot. Támogatást kértünk, hogy kiadványokat, jegyzeteket jelentethessünk meg. Nagyon fontos, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság körében a Horvátország által létrehozott felsőoktatási intézmény megmaradhasson, betölthesse szerepét - ugyanis az anyanyelvi kultúra egyik fontos helyszíne és intézménye. Munkatársaimmal azt is tervezzük, hogy a következő esztendőben tudományos konferenciát szervezünk a horvátországi magyar oktatás helyzetéről, ugyanis azt tapasztaljuk, hogy súlyos repedések keletkeztek rajta. Sürgős egy olyan stratégia kidolgozása, amely az óvodától az egyetemig foglalkozik a magyar nyelvű oktatással, s kijelöli azokat a célokat, mely felé haladnia kell a teljes magyar oktatási rendszerünknek. Minőségi szempontokat szükséges betartanunk, ugyanis ha nem szavatoljuk a teljes magyar oktatás színvonalát és figyelmen kívül hagyjuk a tényleges szükségleteket, az asszimiláció további hihetetlen felgyorsulásával kell számolni. Kisebbségi sorban ugyanis annak, aki a közösséghez tartozónak érzi magát, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy az anyanyelvű oktatás a megmaradás kulcsa. Jó hír viszont az is, hogy az idei felvételik során öt olyan hallgatónk van, aki az eszéki HMOM Központban végezte középiskolai tanulmányait, és nálunk tett sikeres felvételi vizsgát. Ez egy jó irányú folyamat kezdetének vélhető, mert fontos a horvátországi magyarság fennmaradása szempontjából, hogy felismerje az anyanyelvi oktatás fontosságát, már az általános iskolától kezdve. Az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéken való tanulás előnnyel is jár, mert az itt tanuló hallgatók két szakon tanulhatnak, és a horvátországi magyar művelődéstörténettel, népművészettel ismerkedhetnek meg, a sajátjukkal, mert ilyennel sehol máshol nem találkozhatnak. Csakis itt, ahol élnek - nyilatkozta lapunknak dr. Lábadi Károly.
B.A.