Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Mégis megépül a kikötő Kiskőszegnél

Horvátország
2010. november 11.
Ez a létesítmény több szempontból is előnyös lenne a kiskőszegieknek és a környező településeknek: nem csak új munkahelyek jönnének létre, hanem a turizmust, az idegenforgalmat is új alapokra lehetne helyezni. A kiskőszegi kikötővel kapcsolatos munkálatok hivatalosan a múlt héten kezdődtek, noha a a beruházáshoz szükséges engedélyek már 5 éve rendelkezésre állnak. Ha az időjárás is kedvez a munkálatoknak (és nem történik előre nem látható negatív esemény), jövő év végéig akár át is adhatják rendeltetésének a kikötőt. A beruházás összértéke meghaladja a 10 millió kunát.

A projektet az állami költségvetésből és több EU-s alapból finanszírozzák. A munkálatok első fázisának megkezdéséhez Eszék-Baranya megye egymillió kunát, további félmilliót pedig a tengerészeti, turisztikai, közlekedési és fejlesztési minisztérium biztosított.
Ezt a munkafázist az eszéki Hidrogradnja végzi, és hivatalosan a Vukovári Kikötői Hatóság a befektető.
A várakozások, elvárások szerint az elkövetkező 5 évben 50 ezer látogató fordulhat meg Baranyában a turisztikai jellegű hajóknak köszönhetően, s ez 10 millió kuna bevétellel kecsegtet. Minden bizonnyal a borutak forgalma is jelentősen megnőhet.

- Kiskőszegi lakosként én magam is kitörő örömmel fogadtam a hírt, hiszen amellett, hogy ez a projekt új munkalehetőségeket teremt a régióban élőknek, látványosan fejlődni fog településünk is és az idegenforgalom haszonélvezője lehet. Horvátország legészakibb dunai kikötője lesz a miénk, ez a tény még inkább növeli a jelentőségét. A világ előtt is szélesre tárhatja kapuit Baranya, és Kiskőszeg továbbléphet a holtpontnak tekintett állapotból, hiszen a kikötő befejeztével további befektetések várhatóak a régióban - nyilatkozta lapunknak ifj. Ginder Ferenc, a Darázsi Járási Tanács tagja.