Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Megemlékeztek a reformáció ünnepéről

Horvátország
2010. november 4.
Az igehirdetés rövidsége és tömörsége, az igei mondanivalót nem tompítva, olyan történelmi és tudományos hátteret hozott a hallgatóság, a gyülekezet elé, ami valójában kellő módon emelte a reformáció ünnepére való emlékezés hangulatát.
Az igehirdetés után a református gyülekezetek énekeseinek, kórusainak előadása nyűgözte le a hallgatóságot. A laskói nyugdíjasok kórusa több Sztárai-éneket adott elő, a kórógyi gyülekezeti tagok pedig egyenként énekelték el kedvenc énekeiket, köztük a hallelujás és zsoltári énekeket is, melyeket a jelenlévők többsége még nem is hallott. A hittanos diákok szebbnél szebb 16-17. századi zsoltárokat és dicséreteket énekeltek a közönségnek. A haraszti Dalárda Sztárai Mihály és Borkó Julianna énekeket adott elő. Kátai Zoltán énekmondó kobzon és lanton adott elő reformáció kori énekeket. A megemlékezésről Szenn Péter lelkipásztor számolt be lapunknak.

- Istentisztelettel kezdődött a megemlékezés, Fekete Csaba debreceni lelkipásztor hirdetett igét. Ezt követően énekeket halhatunk a gyülekezeti tagok előadásában. Megemlíteném és kiemelném a laskói nyugdíjasokat, a kórógyiak archaikus énekeit, és mindannyiunk jövőbemutató boldogságát, a hittanos gyerekeket. Kátai Zoltán énekmondó is szép előadást mutatott be. Tőle halhattuk többek között a Militaris congratulációt, továbbá Az szép szabadságra, a magyarság javára kezdetű éneket. Hallhattuk előadásában a mohácsi vészt elmesélő éneket, az aradi vértanúkról szóló éneket, valamint sok zsoltárt és dicséretet - a jelenlevő gyülekezetek nagy örömére.
- Az istentiszteletet a reformátusok himnuszával, a 90. zsoltárral és a nemzeti imádság eléneklésével zártuk. Nemzeti imádságunk kapcsán meg kell említeni, azt hogy nem csak az első versszakát énekeltük el, hanem az összeset. Felemelő érzés volt látni azt, hogy gyülekezeti tagjaink közül többen is fejből tudják az összes versszakot. Ezt követően a harasztiak szerényen megvendégelték a jelenlévőket házi készítésű süteményekkel. Ezúton is szeretném köszönetemet kifejezni minden harasztinak a segítő és odaadó munkáért, és köszönet a vendégeknek, hogy eljöttek hozzánk és együtt lehettünk
- mondta a haraszti lelkipásztor.
A Haraszti Református Egyházközségben vasárnap az úrvacsorás istentiszteleten túl a hittanosok gazdag műsorral készültek, felidézve a magyar irodalom nagyjait és a református hit alapelveit bibliai igékkel és a reformátorok szavaival.
B. A.