Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

ESZÉK

Aikidó bemutató a HMOM Központban

Horvátország
2010. szeptember 30.
Aikidó bemutató a HMOM Központban Morihei megfogalmazása szerint az aikidó "egy olyan út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a világegyetemben". Ennek megfelelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

Az eszéki aikidó egyesület 10 éve működik, és tagjai szeptember 17-én a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban tartottak bemutatót. A rendezvényről Kucsera Bandival, a HMOMK igazgatójával beszélgettem.

- A bemutató napján rövidített órákat tartottunk, hogy a diákok figyelemmel követhessék Krešimir Horvat és tanítványai bemutatkozását. Az eszéki aikidó egyesület és tanintézményünk együttműködésre Horvat úr kezdeményezésére került sor, aki mestere ennek a harcművészetnek. A bemutatót követően szeptember 24-26. között a Központban kerül megrendezésre egy nagy nemzetközi aikidó szeminárium, amelyen részt vesz a világ legmagasabb rangú és titulusú aikidó mestere, valamint 11 aikidó szenszei, de képviseltetik magukat a sportág magyarországi művelői is. A szervezőknek annyiban tudtam segíteni, hogy erre a 3 napra ingyen és bérmentve a rendelkezésükre bocsátottam a tornatermet. Tettem ezt egyrészt azért, hogy ilyetén formán is bizonyítsuk és tanúsítsuk, hogy a magyar Központ mindig nyitva áll minden közösség előtt, még ha nem is mindig a magyarságot érintő ügyről van szó. Másrészt azért szerveztük meg ezt a kis bemutatót, hogy a gyerekek megismerkedhessenek ezzel a sportággal. Biztos vagyok benne, hogy focizás, kézilabdázás vagy kosarazás közben könnyebben megsérülhetnek, mint például aikidózás közben. A harcművészetek iránt megnyilvánuló negatív hozzáállás a sérüléstől való félelemben gyökerezik. Az aikidó köztudottan nem versenysport, de ennek ellenére a világ egyik legelterjedtebb küzdősportja - mondta a HMOMK igazgatója.