Régiók
Események
2024. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

5. Ung-vidéki Zenei Napok

Szlovákia
2010. október 2.
Az idén is megrendezésre kerül az Ung-vidéki Zenei Napok c. programsorozat, amely október 2-án veszi kezdetét a Szlovákia délkeleti csücskében fekvő Ung-vidéken és Bodrogközben. Az október 22-éig tartó rendezvénysorozat a régió kultúra- és zenekedvelő lakossága számára immár ötödik alkalommal közvetíti a klasszikus zene értékeit. A tartalmasnak ígérkező program keretén belül nyolc koncert közül válogathatnak majd az érdeklődők. Lesz zongoraest, hegedűmuzsika, kamarazene, kóruskoncert és újdonságként, Erkel halhatatlan Bánk bán c.operájának leckeelőadása. A zenei napok érdekessége az is, hogy az egyes előadásokat a Bodrogköz és Ung-vidék más-más helyszínein rendezik.
Öt évvel ezelőtt e nemes kezdeményezést Horkay Tamás zenetörténész vállalta fel, a szervezésben pedig segítségére van a Királyhelmecen működő Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központ. A rendezvény anyagi fedezetét elsősorban a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma biztosította az erre a célra benyújtott pályázat támogatásával, de az idei zenei napoknak további támogatói is vannak: a Csemadok nagykaposi alapszervezete és a Szlovák Villamos Művek-Enel részvénytársaság. Az Ung-vidéki Zenei Napok védnöke ezúttal is Zdenko Trebula, a Kassai Megyei Önkormányzat elnöke.
A rendezvény előzményeiről és az idei részletes programról érdeklődve, Horkay Tamás a rendezvény művészeti igazgatója a következő gondolatokat osztotta meg velünk:
„A fesztivál szinte a semmiből teremtett hagyományt az ország egyik legelhanyagoltabb részében. Időközben olyan kiválóságokat sikerült a helyi közönségnek bemutatni, mint a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus Szabó Dénes vezetésével, Ivan Gajan kiemelkedő szlovák zongoraművész, a világ élvonalába tartozó Bartók Vonósnégyes, a sátoraljaújhelyi Lavotta János Kamarazenekar, Jozef Podhoranský kitűnő szlovák gordonkaművész vagy a Kassai Filharmónia Zenekara.
Tekintettel az általánosan ismert gazdasági nehézségekre és a csökkent állami támogatásra, nem volt egyszerű összeállítani az idei Zenei Napok programját. Most már azonban kijelenthetjük, hogy a művészi nívót és a dramaturgiai változatosságot illetően ez a fesztivál sem adja alább az előző éveknél.
Mindjárt a nyitónap talán a legnagyobb zenei csemegével kecsegtet, ugyanis a Cantemus Gyermekkórus és a Pro Musica Leánykar után a világhírű nyíregyházi Cantemus kóruscsalád harmadik tagja, a Cantemus Vegyeskar is a fesztivál vendége lesz. Október 2-án, szombaton 17 órai kezdettel lépnek fel Nagykaposon, ugyanaznap 19:30-kor pedig Nagytárkányban, mindkét esetben a görög katolikus templomban. A programon egyebek mellett Palestrina, Josquin, Tallis, Johann Sebastian Bach, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és Orbán György művei szerepelnek Szabó Soma karnagy vezetése alatt.
A rendezvénysorozat zenetörténeti magyarázattal fűszerezett zongoraestemmel folytatódik október 6-án, szerdán 17 órai kezdettel a királyhelmeci Művészeti Alapiskolában. A koncerten Franz Schubert, Johannes Brahms és Fryderyk Chopin alkotásai csendülnek fel.
Ezután egy viszonylag exkluzív kamarazenei műfajból, a zongoraötösből kaphatnak ízelítőt a zenerajongók, ha ellátogatnak október 10-én, vasárnap 18 órai kezdettel a nagykaposi Művelődési Központba. A hangversenyen Robert Schumann és Dmitrij Sosztakovics egy-egy zongoraötösét szólaltatják meg Blanka Pavlovičová és Viera Behúnová hegedűn, Gregor Regeš gordonkán, Júlia Urdová mélyhegedűn és Erik Jámbor zongorán.
Bár az idén nem született új zenemű a fesztivál megrendelésére, két ősbemutatónak is tanúi lehetünk. Az első premierre október 16-án, szombaton 18 órakor az ungmogyorósi református templomban a SLOVAK GUITAR DUET-nek köszönhetően kerül sor. A duó tagjai, Denisa Benčová és Vladimír Ondrejčák pozsonyi gitárművészek Francesco Canova da Milano, Joseph Kaspar Mertz és Astor Piazzolla kompozícióin kívül Ján Králik ifjú szlovák zeneszerző harmadik szvitjét is műsorra tűzik.
Október 18-án, hétfőn Erkel Ferenc örökbecsű Bánk Bán-jával ismerkedhetnek meg kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek két helyszínen is: 10:30-kor a királyhelmeci Művelődési Központban és 17 órakor a Bodrogszerdahelyi Művelődési Központban. Az operát természetesen nem egész terjedelmében hallhatjuk, hanem részletek élő előadása, hangfelvételek és közös éneklés révén csendülnek fel annak varázslatos dallamai. A leckeelőadás vezetője Krasznai Gáspár karnagy, a szólisták pedig Honinger László és Mátis Kelemen budapesti énekművészek lesznek.
Végezetül a Csehszlovák Kamaraduó fellépését élvezhetik az Ung-vidéki Zenei Napok látogatói október 22-én, pénteken 18 órai kezdettel a Nagykaposi Művészeti Alapiskolában. Pavel Burdych hegedű- és Zuzana Berešová zongoraművész Haydn, Schumann és Machajdík egy-egy szonátáját játsszák majd. Ezen a koncerten is felcsendül egy ősbemutató, éspedig Peter Machajdík Rosenberg-szonátája, aki a hivatalos adatok szerint a külföldön leggyakrabban előadott kortárs szlovák zeneszerző.
Hasonlóan az első, akkor még Nagykaposi Zenei Tavasz néven futó évjárathoz az idei koncerteken is önkéntes alapon fizetnek belépőt a hallgatók. Ez a gesztus is azt szolgálja, hogy minél több zenebarát látogasson el a hangversenyekre.”

Felvidek Ma, Mgr. Tökölyi Angéla