Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Topolya

Ékes kálváriáink

Kiállítás a bácskai, bánsági és szerémségi szakrális emlékhelyekről

Szerbia
2011. április 22.
Ékes kálváriáink A kálváriaalapítás nagy korszaka a XIX. és a XX. század fordulója volt, a napjainkban is létezők többségét ebben a korszakban állították fel. Az elmúlt fél évszázad ateista világát megsínylették ezek a szakrális emlékművek is, de a szabadkai, a nagybecskereki, a szávaszentdemeteri (mitrovicai) püspökség területén 2008-ban az Illyés Közalapítvány, a Tartományi Művelődési Titkárság és a Szülőföld Alap támogatásával megvalósuló terepmunka során 84-et találtak a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai, 56 Bácskában, 22 Bánságban, 5 Szerémségben áll.

A topolyai kálvária

Az épületegyüttesek állaga településenként változó. A Topolyai Múzeumban május közepéig látogatható a napjainkban is álló kálváriákról készült fényképekből összeválogatott kiállítás. A fotók elsősorban a keresztút állomásait mutatják be, de a különböző korszakok térszervezését, a történelmi stílusok hatását is láthatjuk ezeken a komplex szakrális emlékműveken, amelyeket a XVIII. század végétől a XXI. század első évtizedéig emeltek, ugyanis az utolsó vajdasági kálváriát 2009-ben létesítették Oromon. A nagyméretű, hangulatos fotók segítségével – melyeket ®eljko Vukelić készített-, elmélyült sétát tehetünk a vajdasági kálváriadombokon. A katalógus pedig a fotókon kívül értékes tanulmányt is tartalmaz, a kiállítás szerzőjétől, Beszédes Valériától.

Klamár Zoltán személyes emlékeit felidéző, ihletett esszével nyitotta meg a kiállítást, és ajándékkal köszöntötte a szerzőt, az idén hatvanéves Beszédes Valériát (fotó: Lakatos János)