Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Óbecse

A vasárnapi gálaműsorral zárult a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének óbecsei döntője

Szerbia
2011. április 18.
Péntek délután ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, vasárnap díjkiosztó gálaműsorral zárult a XLIV. Középiskolások Művészeti Vetélkedője (KMV). Idén mintegy 500 diák vetélkedett azért a lehetőségért, hogy ott lehessen Óbecsén.

Képes Ifjúság-közönségtalálkozó, South Park-bábjáték, a Rituális labdajátékok című antológia bemutatkozása, kerekasztal-beszélgetés, a Zentai Színtársulat A padlás című díjnyertes darabjának a megtekintése, koncertek, spontán örömzenélések – a verseny mellett e programok miatt érezhették úgy az idén a fiatalok: igazi fesztiválhangulat uralkodik a negyvennegyedik KMV-n.

A pénteki előadó-művészeti vetélkedő után a szombat ezúttal is az irodalmi vetélkedőé volt: a középiskolások műveit dr. Toldi Éva egyetemi docens, Czirok Attila költő és Szabó Palócz Attila újságíró, publicista bírálta el. A vasárnapi gálaműsoron került sor a díjkiosztóra.

Korhecz Tamás, az MNT elnöke köszöntőjében elmondta: fontos, hogy a KMV továbbra is szolgálhassa a vajdasági magyar közösség kibontakozását, hiszen nagyon kevesen vannak olyanok a mai társadalmi életben, akik nem kötődnek valamilyen módon ehhez a vetélkedőhöz. Éppen ezért döntött úgy az MNT, hogy a KMV-t kiemelt rendezvénnyé nyilvánítja, ezzel a támogatással biztosítva megmaradását.

– A hagyományőrzés mellett az is célunk, hogy perspektívát biztosítsunk az itt élő embereknek, hogy valós egyenrangúságban élhessünk itt, a szülőföldünkön. Ezért több olyan fejlesztési programot indítottunk el, ami ezt szolgálja – a legambiciózusabb vállalkozásunk ezek közül az új felsőoktatási ösztöndíjprogram – mondta többek között Korhecz Tamás.

A díszvendég ezúttal is egy egykori KMV-s, Kovács Frigyes színművész volt, aki elmondása szerint 40 éve visszajáró vendége a rendezvénynek – hol versenyzőként, hol zsűritagként, hol „sofőrként” keresi a lehetőséget, hogy újra és újra itt lehessen.

– Felelősségteljesen kijelentem: a vajdaságiak számára a KMV a legfontosabb művészeti rendezvény, a jövőnk letéteményesei vannak itt minden évben. Szeretném, ha azoknak a kezét sem engednénk el, akik Magyarországra mentek tanulni. Hívjuk ide őket – más közegből jönnek, új szelet hozhatnak. Legyen ez velük is egy remek kapcsolati lehetőség – tette hozzá Kovács Frigyes.

A gálaműsor egyébként a KMV első reklámfilmjének vetítésével kezdődött – főhőse, Csiga József filmben tett ígéretéhez híven valóban megjelent a rendezvényen, épp Kovács Frigyes szavalása közben. A Csiga Józsefet alakító Virág György és tanára „rögtönzött” jelenete nagy sikert aratott, ahogy maga a film is, amelynek rendezői Kovács Ákos és Oláh Tamás voltak.

A műsor keretében kiosztották a díjakat, a legjobbak felolvasták, illetve előadták produkcióikat, valamint levetítették a Macskamorfózis című filmet és Az utolsó vashajlítók című dokumentumfilmet – mindkettő a zentai Bolyai Filmműhely diákjainak alkotása.

A tanárdíjat idén Katona Edit, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanára érdemelte ki.