Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Újvidék

Magyarul tanulnak a szerb rendőrök

Az újvidéki rendőrség húsz foglalkoztatottja hamarosan nyelvtanfolyamra indul

Szerbia
2011. április 14.
Már huzamosabb ideje komoly gondot jelent a rendőrség számára az a tény, hogy a dolgozói között nem megfelelő arányban vannak jelen a nemzeti közösségek képviselői.

Stevan Krstić, az újvidéki rendőrség parancsnokhelyettese elmondta a Magyar Szónak, nagy szükség mutatkozik erre az akcióra.

– A nemzeti közösségekkel való könnyebb kommunikáció érdekében az újvidéki rendőrség úgy döntött, húsz alkalmazottját magyar nyelvtanfolyamra küldi. A nyelvtanulást az újvidéki rendőrség és a kamenicai rendőrkiképző központ kezdeményezésére szervezték meg, az oktatást pedig a szabadkai Szabadegyetem végzi. A kurzus várhatóan a következő héten kezdődik az újvidéki rendőrség helyiségeiben –véli a parancsnokhelyettes.

Miért döntöttek a nyelvtanfolyam mellett?

– Mivel az újvidéki rendőrség munkásai között nincs megfelelő számú magyar nemzetiségű foglalkoztatott, a nyelvtanulás elősegíti majd a magyar nemzetiségű lakosokkal való könnyebb kommunikációt. A rendőrök így sokkal eredményesebben óvhatják a lakosok személyi biztonságát és vagyonát, a többnyelvűség pedig ezenkívül erősíti a magyar nemzetiségű lakosok bizalmát a rendőrségben – magyarázta Krstić.

Lehet jobb megoldás lenne, ha a rendőrségen több nemzeti közösségbeli dolgozhatna?

– Ebben egyetértek, a felsoroltak miatt az lenne a legjobb megoldás, ha minél több olyan személy jelentkezne rendőrségi munkára, aki a kisebbségi közösségekből való, és megragadom a lehetőséget, és arra kérem a magyar anyanyelvű, de a többi nemzeti közösséghez tartozó lakost is, döntsön a rendőrségi munka mellett, amikor foglalkozást választ – válaszolta Krstić.

Az újvidéki rendőrség nyelvtanulási akcióját üdvözölte Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház elnöke is, majd kifejezte reményét, hogy a jövőben több hasonló pozitív lépésre is sor kerül.


Magyar Szó