Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Nagybecskerek

Tizenegy előadás mérettetik meg

Megkezdődött a Vajdasági Hivatásos Színházak 61. Fesztiválja Nagybecskereken

Szerbia
2011. április 12.
A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban hétfőn este megnyílt a Vajdasági Hivatásos Színházak 61. Fesztiválja, amely vasárnapig, április 17-ig tart. A rendezvény keretében hat felnőtt- és öt gyermekelőadás verseng. A fesztivál első napján délelőtt a legkisebbek nézhették meg az Óz, a nagy varázsló című gyermekelőadást a nagykikindai Népszínház előadásában. A rendező Miodrag Dinulović volt.

Hétfőn este hivatalosan L'uboslav Majera rendező nyitotta meg a fesztivált, Predrag Marković művelődési miniszter is üdvözölte a megjelenteket, majd ezt követően a házigazda szerepét betöltő, Toša Jovanović Népszínház színészei játszották a Zbogom, žohari! című előadást Vladimir Đurđević szövege alapján. Rendezte Slađana Kilibarda.

Az idei versenyprogramban két magyar előadást láthat a közönség: kedd este 8 órától a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata mutatkozik be a Tolnai Ottó szövege alapján készült A kisinyovi rózsa című előadással, Urbán András rendezésében. Az Újvidéki Színház Madách Imre Az ember tragédiája című művével április 16-án, szombaton lép a közönség elé. A darabot Kokan Mladenović rendezte.

A fesztivál versenyprogramján kívül még két magyar előadást nézhetnek meg a nagybecskerekiek, ugyanis április 16-án, szombaton 17 órai kezdettel az újvidéki Művészeti Akadémia László Sándor osztályának másodéves hallgatói a Görögök című előadással lépnek fel a nagybecskereki színház Kamaratermében. A fesz­tivál zárónapján, a díjazottak tiszteletére pedig az Újvidéki Színház Shakes­peare Szentivánéji álom című tán­c­produkcióját mutatja be Puskás Zoltán rendezésében.

A fesztivál programján szerepel még a Sza­badkai Népszínház Gyávaság (Kukavičluk) című darabja, a zombori Népszínház Gogol: Háztűz­nézőben című előadása, és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Athéni Timon című produkciója.
A gyermekelőadások közül az újvidéki Gyermekszínház a Napraforgók című előadással mutatkozik be (Milan Stepanov szövege alapján rendezte Miloš Jagodić), a vajdasági Szlovák Színház előadásában az Alice Csodaországban című darabot láthatja a közönség, Jan Čanji rendezésében. A szabadkai Gyermekszínház a Sötétben című előadással lép fel (a szöveget Marija Stankova írta, rendezte Veselka Kunćeva), míg a házigaz­dák az Ügyetlen sárkány című darabot játsszák Tóth Irén rendezésében.
Az idei fesztivál szelektora Ana Tasić, színi kritikus volt, a zsűri tagjai pedig dr. Milivoj Mlađenović a Sterija Játékok igazgatója, Biljana Vujović, a niši Népszínház igazgatónője és rendezője, valamint Dušan Petrović rendező.
A jövő évben, hét év után a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínháztól a nagykikindai Népszínház veszi át a fesztivál házigaz­dája szerepét.

A nagybecskerekiek gazdag kísérőrendezvényről is gondoskodtak, egészen a fesztivál zárónapjáig különféle műhelymunkákban vehetnek részt az érdeklődők, könyvbemutatókat tartanak, több helyszínen kiállítás nyílik.


Kónya-Kovács Otília