Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Péterréve

Vasárnap ünnepélyes díjátadó gálaműsorral zárul a Találkozó

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozója

Szerbia
2011. április 9.
Vasárnap ünnepélyes díjátadó gálaműsorral zárul a Találkozó Április 10-én este hat órakor díjátadással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház ajándék előadásával zárul a vajdasági színjátszók legnagyobb szemléje. Délután foglalkozások várják a gyerekeket a péterrévei Samu Mihály Általános Iskolában, a színjátszók pedig színésztréningen vehetnek részt. Április 1-jén kezdődött a rendezvény, amelyen 17 csoport lépett színpadra. A szakmai zsűri kilenc díjat és számos különdíjat oszt ki köztük.

Az utolsó előadásnapokon, csütörtökön és pénteken a tóbai, a topolyai, a temerini és a bezdáni csoport lépett színpadra. A topolyai Mara Amatőr Színház Molnár Ferenc Liliom című drámáját hozta, a darabnak a zsűri – Ágoston Pribilla Valéria tanárnő, Brestyánszki Boros Rozália dramaturg és Kőrösi István színművész – elmondása szerint szép líraisága van, a színpadkép, a látvány, a fények és a zene mind csodálatos, s ez a rendező, Szloboda Tibor munkáját dicséri. Valódi zeneisége van a darabnak. A csoport játéka nagyszerű, egyértelműen kimagasló. A rendezői koncepció azonban a főszereplő (Liliom – Turuc Andor) jellemfejlődésével kapcsolatban kérdéseket vet fel. Ezeket a kérdéseket próbálta megválaszolni a zsűri a csoport segítségével az előadás utáni beszélgetésen.

A tóbai csoport egy igazi bánáti lakodalmat varázsolt nemcsak a színpadra, hanem a nézőtérre is. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület csoportjának előadását Tóth János nagykikindai műkedvelő rendezte. Elmondta csoportjáról, hogy nagyon szorgalmasan dolgoznak, s ennek az eredménye egyértelműen meglátszott Török Rezső Menyasszonytáncában. A zenészek nemcsak jól játszottak, hanem erős színpadi jelenlétük volt, sőt az előadásban a tóbai tájszólást használták. A zsűri kiemelte Lackó F. Erzsébet és Baka András játékát, és megdicsérte a rendezőt. Legnagyobb meglepetésre a csoportban a legfiatalabb generációtól kezdve a legidősebbig minden korcsoport megtalálható, volt olyan jelent, amikor húszan voltak a színpadon.

Péneteken a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület csoportja a Fekete Péter című zenés vígjátékkal, a temerini Bunker Színház pedig Schwajda György Segítség című tragikomédiájával mutatkozott be. Szombaton este héttől kísérőprograma is lesz a rendezvénynek: a házigazda meghívására a békéscsabai Féling Színház lép színpadra.

A vasárnapi gálaműsoron átadják a 2011-es találkozó két fődíját: a Pataki László-díjat a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díjat a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért. További díjak: Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának különdíja, a Közönségdíj, a diákzsűri díja és a különdíjak.


Gondi Martina