Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ada

Hangversenyekkel jubiláltak

A héten ünnepelte ötvenéves fennállását az adai Bartók Béla Zeneiskola

Szerbia
2011. március 25.
Hangversenyekkel jubiláltak Az adai Bartók Béla Zeneiskola jubileuma alkalmából hétfőtől péntekig nagyszabású koncertsorozatot tartottak Adán, amelyen a zenede egykori és mostani növendékei, valamint tanárai, továbbá a helyi Musica Humana kamarakórus, a Reneszánsz együttes, illetve a magyarországi sándorfalvi testvériskola diákjai léptek fel. A fél évszázados jubileum alkalmából a zenede feladatáról, jelenéről és jövőjéről kérdeztük Rózsa Ildikó iskolaigazgatót.

– A zeneiskola fő feladata, hogy a zenét megszerettesse a gyerekekkel. Nem művészeket nevelünk, hanem az a célunk, hogy minél több gyerek megszeresse a komoly- és a szórakoztató zenét, továbbá a zenekari muzsikálást és az éneklést. Ez mindannyiuknak nagyon fontos az általános műveltség fejlesztése érdekében, amihez zeneművészet ismerete is hozzátartozik – magyarázta Rózsa Ildikó. – A zenede adai és moholi részlegében 19 tanár irányításával 220 növendék tanul, közülük 30-an előkészítőbe járnak. A többiek hangszeres oktatáson vesznek részt, amely hét szakon folyik, mégpedig zongora, harmonika, hegedű, tambura, gitár, fuvola és klarinét szakon. Az intézményben működik kétéves szólóének szak is, amelyre 14-15 évesen lehet beiratkozni, amikor a hangszálak már teljesen kifejlődtek. A kezdetekhez képest növekedett a szakok száma, eleinte zongora-, harmonika- és hegedűoktatás folyt, illetve rézfúvósokat is képeztek, ami akkoriban nagyon divatos volt. Az utóbbi szak ismét elkelne Adán, hiszen nagyon kellenének az iskolázott rézfúvósok, főként amióta megalakult a helyi Brass Dance Band fúvószenekar. Bár szaktanárunk lenne, sajnos az intézményben terem hiányában nincsenek meg a feltételek a rézfúvós szak bevezetésére. Egyik fontos célkitűzésünk éppen ennek a szaknak az elindítása, de erre csak akkor kerülhet sor, ha megoldjuk a teremhiányt. Egyelőre inkább a zenede moholi részlege számára kellene megfelelő helyet találni, ugyanis mivel a moholi általános iskola is helyhiánnyal küzd, szükségük lenne azokra a helyiségekre, ahol jelenleg a zenede működik. Adán pedig nagyon hiányzik egy koncertterem, óriási szükség lenne rá az intézményen belül. A korábbi igazgató, Laták Zsuzsanna sok hangszert szerzett be, köztük két pianínót, temérdek hegedűt, tamburát és gitárt. Az intézmény zongorái rossz állapotban vannak, régi, bécsi mechanikás zongorák, amelyeket igyekszünk lecserélni. Az elektromos zongora elfogadható áron beszerezhető, szolfézsórára és kíséretre is megfelelő, de a zongoraoktatásra már zongora kell. A múlt év októberben sikerült venni egy alig használt pianínót, de legalább további két-háromra lenne még szükség. Új pianínók vásárlásra gondolni sem merünk, mert ezek néhány ezer euróba kerülnek. A magyarországi sándorfalvi testvériskolával közös IPA-pályázatot nyújtottunk be az adai zenede részére egy kis koncertzongora vásárlására, amit mintegy 10000 euróba kerül, valamint a két intézmény együttműködésére, közös hangversenyek és táborok szervezésére – közölte az igazgatónő.

Az adai községben a zeneoktatásra állandó igény van. Rózsa Ildikó szerint ezt az is bizonyítja, hogy évről évre rendszeresen 200–230 diák tanul a zenedében. A növendékek havonta adnak hangversenyt, versenyeken és fesztiválokon szerepelnek eredményesen. A hétvégén Magyarországon részt vesznek a Bartók Béla Zeneiskolák találkozóján, ahol Nagy Árpád növendéke, a hatodik osztályos Bajúsz Krisztina hegedűs képviseli majd az adai zenedét. A zeneoktatás eredményessége megmutatkozik abban is, hogy egyre több a képzett zenész. A fúvószenekar mintegy kétharmadát a zenede növendékei alkotják, akik a zenekari szereplések alkalmával a zongorát és a gitárt fúvós hangszerekre cserélik. A helyi zenei élet színvonalát emeli a Musica Humana kamarakórus eredményes működése is. Az igazgatónő megjegyezte, hogy az adai zenedében nagyok sok egykori diák ma már tanárként oktat, ami ugyancsak a zeneoktatás eredményességét bizonyítja. A tanári kar nagyon fiatal, kétharmada 25–40 év közötti oktatókból áll.

Forrás: Magyar Szó