Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Újvidék

A költői szótól ihletetten

ikeres volt a IV. Petőfi szavalóverseny Újvidéken, nyolcvan versmondó diák lépett színre

Szerbia
2011. március 29.
A költői szótól ihletetten A székvárosi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ március 26-án negyedik alkalommal tartott szavalóversenyt névadójának a tiszteletére. Bátori József elnök köszöntötte a már hagyományos rendezvény nagyszámú helybeli és vidéki általános és középiskolás versmondóját, a látogató tanulókat, a kísérő pedagógusokat és szülőket. Méltatta a találkozó jelentőségét, a szavalók lelkesedését, a felkészítő osztálytanítók, tanárok és más értelmiségiek közreműködését. A meghívott Zoran Mandić, Újvidék alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a város egyik célja a nemzeti közösségek kulturális hagyományainak a megőrzése és népszerűsítése.

Ezúttal is Ladisity Melinda, a művelődési központ irodalmi szakcsoportjának a vezetője volt a vetélkedő műsorvezető szerkesztője.

A kultúrház nagytermének színpadán fellépő általános iskolás szavalók megszólaltatták Petőfi Sándor és más jeles költőink verseit. A középiskolás részvevők és művelődési központi honlapján feltüntetett Petőfi-költemények egyikét választották előadásra. A bírálóbizottság (Jankovics Andrea színművész, Drozdik-Popović Teodóra és Roginer Oszkár magyartanárok) értékesnek minősítette a kis- és nagydiákok előadó teljesítményét és külön dicséretben részesítette a magyar anyanyelvápoló csoportok szereplőit, díjazottjait. A művelődési központ ajándékcsomagot és emléklapot adott minden versenyzőnek. A rangos helyezést elért versmondók és a különdíjazottak elismerő oklevelet és könyvjutalmat kaptak.

A korosztályok szerinti eredmények:

Az 1–2. osztályos általános iskolás szavalók legjobbjai: 1. Tormás László, 2. Micsity Anett-Nina, 3. Pető Nikoletta. Különdíjazottak: Hornyák Andrej, Pinyuh Anna, Fodor Izabella, Marusity Armansza, Németh Andrea, Kálóci Amália és Ladisity Nóra. A megnevezettek újvidékiek.

A 3–4. osztályosok versenymezőnyében: 1. Hamad Ászim, 2. Pásztor Kicsi Tamás (újvidékiek), 3. Robotka István (Szenttamás). Különdíjat kaptak: Novák Dominik-Alex, Berta Áron László és Busávác Krisztina újvidéki versmondók.

Az 5–6. osztályos szavalók közül: 1. Rajsli Dália (Óbecse), 2, Crnkovity Nikoletta (Topolya), 3. Major Kitti (Újvidék). Különdíjban részesültek az újvidéki Palatinus Evelin és Kopasz Marina.

A VII–VIII. osztályosok köréből: 1. Dudás György (Topolya), 2. Ótos Annabella (Újvidék), 3. Szatmári Csilla (Topolya). Különdíjat érdemelt a topolyai Szűcs Budai Ramóna és az újvidéki Ladisity Nikola.

A középiskolások versenykategóriájában: 1. Szabó Erika, 2. Csolák Anita, 3. Kóródi Emese. Különdíjazottak: Jánosi Eleonóra és Patarica Tímea. Mindannyian újvidéki szakközépiskolások. A vetélkedőn ezúttal nem vettek részt a helybeli Svetozar Marković Gimnázium korábbi és újabb szavalói.

A vetélkedő diákok számára emlékezetes marad az idei élvezetes Petőfi szavalóverseny. Köszönet illeti a vendéglátó művelődési központot és a védnököket: az újvidéki városi önkormányzatot, a Magyar Nemzeti Tanácsot, a Szekeres László Alapítványt, a Szülőföld Alapot, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárságot, a Nemzeti Kulturális Alapot, a Magyar Szó Kft.-t, az újvidéki Forum Könyvkiadót és nyomdát.

Magyar Szó