Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

ESZÉK - PÉLMONOSTOR

Bemutatkozó látogatáson az új magyar nagykövet

Horvátország
2010. december 10.
Múlt csütörtökön a horvátországi magyar szervezeteknél tett bemutatkozó látogatást Iván Gábor, a nemrég kinevezett zágrábi magyar nagykövet.

Szeptember közepén búcsúzott el Györkös Péter korábbi zágrábi magyar nagykövet, akinek a helyét Iván Gábor foglalta el. Kinevezése utáni első feladatai között ott voltak a horvátországi magyar szervezeteknél tett bemutatkozó látogatások. Így kerülhetett sor múlt csütörtökön a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségénél tett vizitre.

A magyarság helyzetének bemutatása

A bemutatkozó látogatás első állomása a HMDK székháza volt, ahova a nagykövet urat a zágrábi magyar külképviselet első beosztottja, Magyar József is elkísérte. A szervezet nevében Jakab Sándor elnök, Jankovics Róbert ügyvezető elnök és Pálinkás Krisztián országos titkár fogadta a vendégeket.
- Nagyon örülünk Iván Gábor nagykövet úr látogatásának. A találkozón több fontos téma is terítékre került. Először a horvátországi magyarság jogi helyzetéről számoltunk be, de a kedvezményes honosítási eljárásról is szó volt. Mi úgy véljük, hogy a HMDK által működtetett Információs Iroda is segíteni fog a tájékoztatásban, amire nagy szükség lesz az elkövetkező időszakban. Január 3-ától hivatalosan is lesz egy ilyen szerepe az irodának. Úgy érezzük, hogy nagykövet úr személyében olyan diplomata érkezett hozzánk, akire számíthatnak a horvátországi magyarok – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke.

Közbenjárt a zsupánnál

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet a HMDK-nál tett látogatása után a Magyar Egyesületek Szövetségében is járt, majd pedig Eszék-Baranya megye zsupánjánál, Vladimir ©iąljagićnál zárta hivatalos útját.
- A zsupánnal való találkozásunkon felvetettem bizonyos, az itteni magyarságot érintő problémákat. Az egyik ilyen a szentlászlói iskola helyzetének a kérdése volt, miszerint több szempontból is fontos lenne a tanintézmény önállóságának a megtartása. A másik a HMDK-nak a jövő évi népszámlálással kapcsolatos javaslata, mely szerint a magyarok által lakott településeken magyarul beszélő számlálóbiztosok járják a házakat, amit én is nagyon jó ötletnek tartok. A megye első embere mindkét felvetésemet teljes mértékben támogatta – tudtam meg Iván Gábortól.
(ÚMKÚ)