Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

V. Jubileumi Hagyományőrző Találkozó

Horvátország
2010. november 25.
A művelődési műsort megtisztelte jelenlétével Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Juhász Sándor a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke és Zvjezdana Posavec, Dárda alpolgármester asszonya.

Elsőként a házigazdák ifjúsági tánccsoportja lépett színpadra, majd a szentlászlói Petőfi Sándor MKE következett. A műsorban fellépett még a házigazdák menyecske tánccsoportja, a kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület, a kórógyi Ady Endre MKE, az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület, a Sztárai Mihály Oktatási és Kulturális Központ Kalapos zenekara, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Egyesület, a várdaróci ifjúsági és menyecske tánccsoport, a dályhegyi Petőfi Sándor MKE és nem utolsó sorban a Pélmonostor MKE.
A közönség vastapsával zárult szemle után a vendégeket a helyi általános iskola ebédlőjében vendégelte meg a házigazda kultúregyesület. (Az esemény krónikájához mindenképpen hozzátartozik, hogy vacsorára hagyományos magyar töltött káposztát szolgáltak fel.)

- Ma egy kisebb jubileumot ünnepeltünk, ugyanis ötödik alkalommal szerveztük meg a Hagyományőrző Találkozót. A nemzetközi jellegű szemlén több mint 250 táncos mutatkozott be, érkeztek vendégek Kalocsáról és Bácskosuthfalváról, és vendégül láthattuk a horvátországi magyarság legrangosabb tánccsoportjait is - hallottuk Bóni Jánostól.

- Idén is támogatta a rendezvényt a Dárdai járás, a Magyar Egyesületek Szövetsége és a Horvátországi Magyar Kisebbségi Tanácsok Koordinációja, ennek mi roppant módon örülünk. A rendezvényt alig néhány ember szervezőmunkájának köszönhetően jött létre, és az anyagi keretek sem olyanok, mint a korábbi években, ezért az esemény utáni vacsora is szerényebb jellegű volt. A Kalocsáról érkezett vendégeink eszéki városlátogatáson is részt vettek - tette hozzá..
Farkas Éva a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület elnöke.
- 220 gyereket tanítunk az egyesületben. 1991-ben alakította meg Tóth Ferenc koreográfus, táncpedagógus, és az ő halála után én vettem át az egyesület vezetését. Öt korosztályban dolgozunk a gyerekekkel, nagyon pici kortól járnak már hozzánk. Nagyon örültem a dárdaiak meghívásának. A szemlén fantasztikusan lelkes csoportokat láttunk, rendkívül ügyesek voltak. Szenzációsan jó dolog, hogy ebben a kis közösségben, ilyen kevés magyar között ilyen színvonalas szép műsornak lehettünk részesei - nyilatkozta Farkas Éva.
V.S.