Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Idén kevesebb lett a szőlő, kevesebb lesz a bor is

Horvátország
2010. október 21.
Idén kevesebb lett a szőlő, kevesebb lesz a bor is Idén kevesebb lett a szőlő, kevesebb lesz a bor is
Lassacskán véget ér a szüret. A kései fajták hivatalosan október 9-10-e környékén kezdődő szüretelése legkésőbb a hónap utolsó hetében befejeződik. Az idei csapadékos év azt eredményezi, hogy kevesebb bor kerül a piacra, mivel a szőlőmennyiség is folyamatosan csökkent.
Sajnos lesz olyan borászat, ahol nem csak a mennyiség, de a minőség is csorbát szenved, hiszen nem mindenütt rendelkeznek a megfelelő borkészítési technológiákkal, és ahol a kellő növényvédelem sem volt érezhető. A bor várhatóan silányabb minőségben fog az asztalra kerülni. Ahol viszont ezekre az intézkedésekre és a növények védelmére több időt és energiát áldoztak, ott várható a megszokott jó minőség.

Nem csak a Drávaszögben rossz a helyzet, hanem az egész Kárpát-medencében. A leghíresebb magyar bor, az aszú alapanyagából az idén felvásárolható szőlőmennyisége nem éri el a két évvel ezelőtti tizedét sem. Sok helyütt a szedés a kármentés jegyében telt el.
Pinkert Zoltán hat szőlőfajtát telepített.

- A termés soha nem volt ilyen rossz. A hat közül a Cabernet Sauvignon és a Kékfrankos volt minőségileg a legjobb. A Kékoportó teljesen elveszett. A tavalyi évhez képest 60%-al kevesebbet szüreteltünk le, igaz, tavaly rekordtermésem volt és a minőség is jó volt, független attól, hogy sokat termett. Hiába permeteztük meg tizennégyszer. Azt tapasztalom, hogy másnak se sikerült ez az esztendő a legjobban. A Belje Rt. szőlőültetvényéről talán egy-két fajtát tudtak jót leszüretelni. Mindez a rengeteg esőnek tudható be.
A szőlőnek rengeteg nap kell, és bizony nem bővelkedtünk napsütésben. Sokan már befejezték a szüretet, ha várnak vele, semmi sem maradt volna a tőkéken.

Az egyes mezőgazdasági terményekben esett kárt valamely formában kompenzálta az eladási ár, de a szőlőnél nem ez tapasztalható. A kevés termés miatt legalább 4 kuna lenne a reális felvásárlási ár, de a 2,70 kunát is alig fizetnek érte.

Kovács Ferenc szerint jó terméssel senki sem dicsekedhet.
- A szüretünk rövidre sikeredett. A tavalyihoz képest 80%-al kevesebbet szüreteltünk le. Hiába permeteztük többször, az sem segített. Sokan nem is szüreteltek le, mert nem volt mit. Már az érési fázisban kezdett el rothadni. Mire elért volna egy bizonyos cukorfokot, addigra rengeteg elszáradt.

Varga Ferencnek közepes termése volt.
- Az idei egy egészen különös év, nem hiába mondják, hogy két egyforma év nincsen. A rengeteg eső közbeszólt. Aki nem csinálta meg időben a zöld munkát, a lisztharmat okozott gondot. Legelőször a peronoszpóra uralkodott, kicsit, utána jött a nagy meleg, majd amikor már éjjel nem megy 20 fok alá a hőmérséklet, akkor a lisztharmat a legveszélyesebb. Ekkor kell a legjobban védekezni.
A minőségről még nem tudnék nyilatkozni, majd meglátjuk. Aki nem permetezett időben, nem is fog szüretelni. A szürkebarát csak 19 fokos lett.

Nagy gondot jelentenek az elhanyagolt szőlőültetvények, hiszen gyorsan tud terjedni a betegség. Hiába permetezi az ember, akkor is átterjed. Más országokban büntetik az olyanokat, akik nem tartják rendben a szőlőültetvényüket.