Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kerekasztal-konferencia Dramaljban

Horvátország
2010. október 1.
Kerekasztal-konferencia Dramaljban A konferenciára szeptember 24-26. között a tengerparti Dramaljban került sor. A kerekasztal-megbeszélést a horvátországi magyarság parlamenti képviselője nyitotta meg. Sója Dénes beszédében az alkotmányerejű törvények magyarságunkat is érintő módosításáról beszélt. Képviselői megbízatásának eredményeit összegezve elmondta, hogy két és fél év alatt a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjeként nagyobb összegű anyagi támogatást sikerült kieszközölnie, mint elődeinek összesen.

A konferencia egyik fő célja, hogy megteremtse a kommunikációs kapcsolatot az egyesületek és a magyar kisebbségi tanácsok között, és arra, hogy közös erőfeszítéssel megoldást találjanak az egyes régióban jelentkező problémákra.

- Horvátországban szinte minden megyéjében, nagyobb városában élnek magyarok, nem csak Szlavóniában és Baranyában. Ők ugyanolyan fontosak számunkra. Nem szabad különbséget tenni magyar és magyar között, hiszen az ilyenfajta hozzáállás csakis közösségromboló jellegű lehet. A Magyar Egyesületek Szövetsége már megalakulásakor felismerte ezt a problémát, és nap mint nap azon dolgozunk, hogy minden magyar egyesület, közösség megtalálja a helyét a szervezetben - mondta Juhász Sándor. - Az idei önkormányzati választások eredményei is biztosítottak minket arról, hogy nagyon jó irányba haladunk, és a jó munka -meghozza a gyümölcsét. Ezt az utat kívánjuk folytatni, ezen az úton kívánunk tovább haladni - tette hozzá.

Szűcs Renáta, a Vukovári Magyar Kisebbségi Tanács elnöke:
- Nagyon örülök, hogy itt lehetek, mivel még nem volt lehetőségem megismerni a többi magyar kisebbségi önkormányzatot, ezért ez egy nagyon jó alkalom számomra. A vukovári kisebbségi tanács elsődleges feladatának tartom, hogy beindítsuk a gyerekeknek a játszóház programot. Magyar nyelvtanfolyamot is szeretnénk indítani. Budim Margittól ígéretet kaptam, hogy segítségünkre lesz.

Káposzta János, a Vinkovci Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke:
- Nagyon jónak tartom az ilyen találkozókat. Valamennyien meggyőződhettünk arról, hogy a horvátországi magyarság jelenlegi parlamenti képviselője kiemelt figyelmet szentel a szórványban élőkre.

Kaszás István, Kapronca-Krizsevác megye magyar kisebbségi képviselője:
- Óriási jelentősége van ennek a kerekasztalnak, hiszen nem csak a problémák feltárására adódik lehetőség, hanem a konkrét megoldások felkínálására és egyeztetésére, valamint tapasztalatcserére. Fontos kommunikációs előrelépésnek tartom ezt az összejövetelt. Ha az anyagi lehetőségek engednék, több ilyen jellegű találkozót is lehetne szervezni.

Jarzsa Elika, a Dezsanováci (Ivánszállás) járás magyar kisebbség képviselője:
- Járásunkban viszonylag kevés magyar él, de az is örvendetes adat, hogy 160 körül alakul a lélekszám. Sajnos a legalapvetőbb feltételei sincsenek meg a magyar közösségi élet szervezésére. A kerekasztalon hallottak alapján biztos, hogy megteszek bizonyos lépéseket, mert megoldást kell találni. A járás vezetőségével közösen talán megoldhatjuk a helyiséghiányt, utána pedig akár rendezvényeket is szervezhetnénk, sőt a magyar játszóház létrehozását is fontolóra vehetnénk.