Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

LASKÓ

Méltó helyre kerül a néprajzi gyűjtemény

Horvátország
2010. szeptember 30.
Méltó helyre kerül a néprajzi gyűjtemény A templom melletti épületről id. Csáti Szabó Lajos laskói református lelkésszel beszélgettem.

- A reformáció bölcsője itt volt Laskón. Sztárai Mihály református lelkész 120 egyházat alapított Szlavóniában és Baranyában. A református egyházközségeknek az volt a jellemzője, hogy a templom mellett kapott helyet a paplak és az egyházi iskola. Laskón is működött egyházi iskola, de a második világháborút követően államosították. Tavaly sikerült viszszaszereznünk.
Az épületben régen iskola működött, de otthont adott az anyakönyvvezetői hivatalnak is, sőt postahivatalként is használták. Amikor kiürült az épület egyik szárnya, helyrajzi gyűjteményt helyeztek el benne. Ebben legfőbb érdeme Kel Jánosnak és feleségének, Eszternek - ők szervezték a gyűjtést -, valamint Laskó lakosainak volt. A háborúig nagyon jól működött, de a háborús években mindent elvittek, ami mozdítható volt és értékes. Az épület tatarozására nem költöttek, a vadászok két helyiséget kaptak, ezeket rendben is tartották.

- Tokai István polgármesternek és Sója Dénes parlamenti képviselőnek sikerült meggyorsítani a vagyonvisszaszármaztatási folyamatot, és 2009-ben sikerült visszaszereznünk az épületet.

- A laskói polgármesterrel együttműködve született meg az az ötlet, hogy az egyház adottságait és kapcsolatait kihasználva ne csak az épületet felújítására törekedjünk, hanem 21. századi körülményeket teremtsünk az épületben. Az objektumban helyet fog kapni egy néprajzi gyűjtemény, lesz konferenciaterem, irodahelyiség, és lesznek vendégszobák is. A tervrajzok és a dokumentumok előkészítése bő egy éve kezdődött - mondta id. Csáti Szabó Lajos.

A régi épület bontását a napokban kezdik, az új épület alapkőletételére viszont október 2-án kerül sor, mégpedig a Horvátországi Magyar Gazdasági és Kulturális Napok elnevezésű eseménysorozat keretében.