Régiók
Események
2021. június
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ada

Víkendtelkek cölöpházakkal

Az adai Tisza-parton üdülőtelepet alakítanak ki az ártéri erdőben

Szerbia
2011. május 25.
Adán az árvízvédelmi töltés, a kompjárás, a Tisza és a folyóparti strand által határolt árterületen víkendtelepet alakítanak ki a községi képviselő-testület határozatának értelmében. Az önkormányzatban már elkészítették az üdülőtelep ötlettervét. Eszerint 34 telket parcelláznak ki a területen, ahova háromféle montázs cölöpházat építhetnek a leendő bérlők. A bérleti szerződés 2053-ig szólna, és telkenként mintegy 3000 euróba kerülne.

– Az adai önkormányzat rendelkezik a Tisza-parti üdülőtelep építéséhez szükséges dokumentumokkal, és várhatóan szeptemberben megtartják a licitáció első körét a bérlők számára – tudtuk meg Juhász Tibortól, a községi kommunális osztály vezetőjétől, aki szerint az építkezés megkezdésének időpontja elsősorban attól függ, hogy lesz-e érdeklődő.

– A bérleti díjból finanszírozná az önkormányzat az út- és vízhálózat, valamint két parcellánként egy-egy emésztőgödör kiépítését, akárcsak a montázsépületek tervdokumentációját. Az infrastruktúrát szakaszokban építjük ki, emiatt a parcellákat csak sorban, egymás után lehet kibérelni, nem lehet válogatni a helyek között – magyarázta a kommunális osztályvezető. – Számításaink szerint a bérleti díj nem lesz magasabb 3000 eurónál. A bérlő választhat, hogy a három montázsháztípus közül melyiket szeretné megépíteni a telken. Ezek mintegy 25–30 négyzetméteres épületek, amiket háromméteres cölöpökön nyugvó, 100 négyzetméteres alapzatokon szerelnének össze. Az építőknek az alapzat megépítésénél a 80 méteres tengerszint feletti magassághoz kell tartaniuk magukat. A montázsépületek ára 5000–6000 euró között alakul. A víkendtelkeket három csoportra osztottuk. A strand felőli területen 18 darab 600 négyzetméteres telket alakítunk ki, a kompjárás felé haladva pedig további 16 darab 450 négyzetméteres telket, amelyek a folyóhoz viszonyítva merőlegesen, illetve párhuzamosan terülnek el. A víkendtelepen egyelőre nem lesz áram, mert az áramszolgáltató olyan összeget szabott meg a hálózat kiépítésére, amely kétszer annyiba kerül, mint az előbb említett infrastrukturális létesítmények együttvéve. Később, amennyiben a bérlők összefognak, közösen kiépíthetik a villanyhálózatot. Bár ez nagyon drága, mivel trafóállomás felállítását is magába foglalja a töltésnek a település felőli oldalán. A jövőben Ada Község Idegenforgalmi Szervezete fogja segíti a bérlőket, akik kéréseiket a szervezeten keresztül tudják majd megvalósítani, az infrastrukturális befektetésektől a szemét kihordásáról vagy az emésztők ürítéséről szóló szerződések megkötéséig a kommunális közvállalattal. A víkendtelkek bérleti feltételeiről szintén a szervezet munkatársaitól kaphatnak bővebb tájékoztatást az érdeklődők – közölte Juhász Tibor.

A leendőbeli üdülőtelep helyén jelenleg sűrű ártéri erdő található. A kommunális osztályvezető megjegyezte: az erdőt megőrzik, csakis azokat a fákat vágják ki, amelyek gátolják a cölöpök, az épületek, valamint az infrastrukturális létesítmények megépítését. A víkendtelep strand felőli szélén boltok és sütödék építésére is különítettek el helyet. A későbbiekben a strand, a kemping és a víkendtelep látogatói itt vásárolhatnák meg a élelmiszereket.


Magyar Szó