Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Határnyitás a Triplex Confiniumnál

Vajdaság átvette a DKMT Eurorégió soros elnöki tisztségét

Szerbia
2011. május 29.
Szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között nyitották meg Rábénál, a Triplex Confiniumnál a magyar–román–szerb hármas határt, amely az elmúlt évek során a Duna–Körös–Maros–Tisza Regionális Együttműködés jelképévé vált. A szimbolikus jelentőségű hármas határ a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió megalakítását megelőzően, 1997 májusában nyílt meg azon a ponton, ahol Szerbia, Magyarország és Románia határai találkoznak. Azóta minden év májusának végén találkoznak a térség megyei önkormányzatainak képviselői, hogy együtt ünnepeljék meg a három ország lakosságának közeledését, illetve a jószomszédi viszonyt.

A határnyitó ünnepség a hagyományokhoz híven ezúttal is az Beethoven Örömódájával kezdődött meg, amit a rábéi és a majdáni diákok előadásában hallgathattak meg az egybegyűltek, majd a régiók képviselői köszöntötték a vendégeket. Elsőként Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, a Duna–Körös–Maros–Tisza Regionális Együttműködés soros elnöke mondott ünnepi beszédet, aki hangsúlyozta: az Örömóda a három ország lakosainak közös örömét jelképezi, azokét az emberekét, akik együtt szeretnének működni, sőt együtt szeretnének élni, a személyes kapcsolatokon túlmenően, kulturális, gazdasági és egyéb kapcsolatokat is ápolva egymással.

– Mi, politikusok önmagunkban nagyon keveset tudunk tenni akkor, ha a kezdeményezéseink mögé nem áll oda a nép, nem állnak oda a civil emberek. Ez a rendezvény azonban, amely hosszú évek óta megmozgatja a térség lakosságát, azt mutatja, hogy a politikusok és a civil emberek szándéka azonos, éppen ezért bízom abban, hogy az együttműködésünkben további sikeres évek, évtizedek következnek majd – hangsúlyozta Magyar Anna.

Tomislav Stantić, a Vajdaság AT kormányának tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkára Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke szívélyes üdvözletének tolmácsolása után bizakodásának adott hangot az együttműködés jövőjét illetően, amely a nehéz gazdasági körülmények ellenére az elmúlt évek folyamán is sikeresen működött.

– Fontosnak tartom, hogy újra kiemeljük néhány eredményünket, amelyek közül a legnagyobb talán az, ahogyan az elmúlt évek során az elemi csapásokra reagálni tudtunk. Nemcsak a hivatásosok tettek tanúbizonyságot professzionális hozzáállásukról, hanem a polgárok is megmutatták, hogyan kell jó szomszédokként viselkedni a nehéz helyzetekben. Mindezt az Európai Unió is felismerte, aminek köszönhetően a katasztrófavédelemre irányuló projektumunkat jelentős támogatásban részesítette. A jövő szempontjából az is nagyon fontos lépést jelent, hogy az Európai Bizottság elfogadta a Duna-stratégiát. Ez a stratégia nagyon sokat hozhat majd számunkra, hiszen a Duna óriási idegenforgalmi, ökológiai és gazdasági potenciált hordoz magában – magyarázta Tomislav Stantić.

Adam Crăciunescu, a Temes Megyei Tanács alelnöke kifejtette: a tanács azért támogatja jelentős mértékben ennek az együttműködésnek a megvalósulását, mert rendkívül fontos feladatának tekinti a közösségek hagyományainak megőrzését és a régiók infrastrukturális fejlesztését.

– Az elmúlt évek során számos olyan idegenforgalmi és gazdasági projektum valósult meg ennek az együttműködésnek köszönhetően, amelyeknek kedvezményezettjei a térségben élő közösségek voltak. Éppen ezért teljes mellszélességgel támogatjuk a Triplex Confinium Ipari Park létrehozását is, amely véleményünk szerint jelentős mértékben fellendítené a térség gazdaságát. Valamennyiünk közös érdeke, hogy a régió lakossága érdekeit képviselve minél több sikeres projektumot valósítsunk meg – fejtette ki Adam Crăciunescu.

A határnyitó ünnepség programjának folytatásában megtartották a hagyományos határfutást is, amelyre tizedik alkalommal került sor, a három ország húsz-húsz fiataljának részvételével, majd kulturális és sportrendezvények sora következett. Az ünnepség történetében először sakkversenyt is tartottak Óbében, amelyen a három település amatőr sakkozói mérkőztek meg egymással. Kübekházán pedig a falunap alkalmából szervezett ünnepség programjai várták a látogatókat, akik közül sokan már a délelőtti órákban ki is használták azt, hogy a hármas határ két napra határátkelővé vált a három ország között. Volt, aki gyalog, volt, aki kerékpárral kelt útra, de a legtöbben mégis autóval vágtak neki az útnak. Az ideiglenes határátkelőhely két napon át, szombaton és vasárnap tartott nyitva, Magyarországon és Szerbiában 9-től 17 óráig, Romániában pedig 10-től 18 óráig.

A határnyitás után Szegeden, a Csongrád Megyei Önkormányzat székhelyének Csongrád termében ülésezett a Duna–Körös–Maros–Tisza Regionális Együttműködés közgyűlése, ahol a legaktuálisabb témák megvitatása után Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke, a Duna–Körös–Maros–Tisza Regionális Együttműködés soros elnöke ünnepélyes keretek között átadta a soros elnöki tisztséget Tomislav Stantićnak, a tartományi kormány régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárának.


Máriás Endre