Régiók
Események
2021. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

VÖRÖSMART

Alkotótábor a Magyar Házban

Tizenkét művész örökítette meg a szurdokokat

Horvátország
2011. május 26.
Alkotótábor a Magyar Házban



Összesen 12 művész vett részt a táborban. A témaválasztás során a pincesorok volt a fő téma, de ha valaki mást szeretett volna lefesteni, megtehette. A zömében festőművészek között akadt egy fafaragó is, aki fába vésve örökített meg egy pincejelenetet. A művészek alkotásai a Magyar Ház falait fogják díszíteni.

Az ilyen jellegű rendezvényekre nagyon nagy szükségünk van a településen, hiszen témában igen csak bővelkedünk, és a képeket is jó célra tudjuk felhasználni. A Hercegszöllősi járással való jó viszonynak köszönhetően anyagi támogatásban részesítette a tábort. Az alkotótábort minden évben szeretnénk megszervezni – mondta Bisztricán Hajnalka, Vörösmart polgármestere.
Petrik László is alaposan kivette a részét a szervezésből.
A táborba összesen 16 művészt hívtunk meg, de csak 12-en tudtak eljönni, a többiek más elfoglaltságok miatt maradtak el. A festőművészek a környező településekről és Vajdaságból érkeztek.
A mai tábor egy külön ajándék nekem, mivel ma töltöttem be a 83. életévemet, és ezt a napot a számomra kedves emberekkel tölthetem el. Ez a szép ajándék többet ér, mint bármely kézzelfogható dolog.
Amikor összejöttünk reggel én azt mondtam, hogy a témakör a pincesorok legyenek, de ha valakinek volt jobb ötlete, akkor szabadon választhatott magának témát. Ilyen szép szurdokokat nagyon keveset lehet látni, nem csak a környéken, hanem egész Horvátországban. A tábor szervezése első osztályú, külön köszönet a vörösmarti József Attila MKE asszonyainak, akik kitettek magukért a mai nap, nem lehet okunk panaszra
– mondta Petrik László.
Szerkesztőségünk ezúttal is boldog születésnapot kíván Petrik László tanár úrnak.
Gyurkovics Hunor Szabadkáról érkezett az alkotótáborba.
Nem először, és nem utoljára járok itt. Baranya nekem szülőföldem, bár Pécsett születtem. Édesapám Csúzán született, és ott élte gyermekkorát, és mint jó lokálpatrióta, húgomat és engem ide íratott be Vörösmartra iskolába. Itt jártam általános iskolába, majd algimnáziumba.
A mai nap pasztellel dolgoztam, különben az akvarellt is nagyon kedvelem. A 80-as években volt is egy akvarell sorozatom.
Nemrég Csúzára hívtak meg kiállítani. Mivel a határon nem egyszerű átvinni az alkotásokat, ezért úgy találtam, legegyszerűbb módja volna, ha én egy héttel hamarább eljönnék Csúzára és ott helyszínen megfesteném az anyagot és azt állítanánk ki. Ebben egyetértettek és belementek.
Az évek során rengeteget jártam magyarországi alkotótáborokba, ezekből már több művésztelep megszűnt. Vajdaságban is jó néhány művésztelepre elszoktam látogatni.
Egy műteremgalériát is sikerült létesítenem otthon, igaz nem volt egyszerű megvalósítani. A nyár folyamán szeretnék még egy galériamegnyitó kiállítást szervezni
– hallottuk Gyurkovics Hunortól, szabadkai festőművésztől.

V.S.