Régiók
Események
2023. december
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A média túlélési esélyei

Ukrajna
2010. szeptember 21.
Már több évre visszamenőleg, hagyományosan szeptember második felében tartja gyergyószárhegyi szakmai találkozóját a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE). Az idén első ízben a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ) képviselői is ott voltak a Gyergyói medence csodálatos fenyveseinek árnyékában húzódó székelyföldi településen.

A kétnapos konferencia központi témájaként a médiastratégiák és túlélési technikák szerepeltek. A résztvevők arra keresték a választ, hogyan élhetik túl gazdasági és szakmai téren az elkövetkező időszakot. Az erdélyi, kárpátaljai és vajdasági kollégák egyetértettek abban, hogy a Szülőföld Alapnak az idei első féléves pályázatok elbírálásakor tapasztalt „sajtóellenes” viselkedése nagyon nehéz helyzetbe taszította a határon túli kisebbségi lapokat. Közös reményként fogalmazódott meg, hogy az őszi pályáztatás során talán kedvezőbb irányba mozdulhat a tendencia.

A Kárpát-medencei magyar szerkesztőségek képviselői hosszasan beszélgettek a minőségi újságírás megőrzésének fontosságáról, arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben és a nehezülő piaci körülmények között miként képes megőrizni egy-egy lap a helyi közösség érdekében vállalt küldetését.

A rendezvény ünnepélyes záróakkordjaként a szárhegyi Lázár-kastélyban tartották meg a MÚRE díjkiosztó estjét, amit mások mellett megtisztelt jelenlétével Kelemen Hunor, a román kulturális tárca minisztere is. „Ezek a tanácskozások azért is nagyon fontosak, mert együtt lehetünk magyarországi és más határon túli kollégáinkkal, barátainkkal’ – hangsúlyozta Karácsonyi Zsigmond, a MÚRE elnöke.

A Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkezett újságírók, kihasználva a lehetőséget, felkeresték a környék néhány olyan nevezetességét, mint amilyen a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, a csíksomlyói búcsú helyszíne vagy éppen a parajdi sóbánya.

KISZó-tudósítás

Forrás: Kárpáti Igaz Szó