Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Egy hely, ahol életre kelt a könyvtár

Ukrajna
2010. szeptember 21.
Egy hely, ahol életre kelt a könyvtár A tiszaújhelyi Molnár Melinda egy ideig a görög katolikus egyházközség hitoktatójaként tevékenykedett. A későbbiekben otthonában egy kézműves-csapatot hozott össze, amely 12 gyerekből állt. Először mézeskalácsot készítettek, amit nagy sikerrel árusítottak.

– Egyre többen jöttek, és egyre több mindennel foglalkoztunk – mondja Molnár Melinda. – Például karácsonykor betlehemeztünk, körbejártuk a falut. Voltunk Tiszaújhely polgármesterénél, Zelik Ferencnél is, aki felfigyelt arra, milyen jó dolgot művelnek a gyerekek. Ezt követően ajánlotta fel nekem a könyvtáros munkát. Az intézmény akkor már egy ideje zárva volt, s bízott abban, hogy ide tudom vonzani a fiatalokat. Így indult a pályafutásom.

Molnár Melinda időközben, 2008-ban Ungváron megszerezte a szükséges képesítést. Azóta próbálja az intézmény életét fellendíteni. Hogy nem sikertelenül, azt többek között az is jelzi, hogy két éve a megye legjobb könyvtárának minősítették a tiszaújhelyit. Úgy véli, az ítészeket is az ott zajló élet fogta meg.

– Az, hogy a könyvek rendezetten állnak a polcon, ám a terem üres, nem igazán kecsegtető perspektíva egy könyvtár életében – folytatja. – Ám a gyerekek továbbra is jöttek. Eleinte, amikor meséket olvastak fel, megjutalmaztam őket. És egyre többen egyre több könyvet vettek ki. Beindult az élet. Ma is vannak olyanok, akik ugyan már máshol tanulnak, de visszatérnek. Közben pedig jönnek az újabb generáció képviselői. A kicsikről már Balla Csaba gondoskodik. Minden délután van foglalkozás, amit az iskolai órák utánra időzítünk.

Hogy a könyvek terén mi a helyzet? Nos, ukrán nyelvűeket mostanában már hellyel-közzel kapnak, ám magyar kiadványokból változatlanul kevés van. Három éve megismerkedtek a magyarországi, a budaörsi székhelyű Művészet a Nemzetért Alapítvánnyal, amellyel azóta testvérkapcsolatot alakítottak ki. Az alapítvány vezetőivel közös író-olvasó találkozót szerveztek, s Kárpátaljára hoztak már irodalmi műsort és egy kiállítást is, utóbbit a munkácsi várba. Az újhelyiek szintén jártak Magyarországon, ahol néptáncot és népdalokat adtak elő. Az alapítvány amellett, hogy különböző berendezésekkel, illetve televízióval, videóval és DVD-lejátszóval segítette a tékát, több ezer kiadványt adományozott, amiből Molnár Melinda más könyvtáraknak is juttatott. A technikai felszereltség jónak mondható, a magyar könyvtárosok szövetségétől például számítógépet és fénymásolót kaptak. A fénymásolatból származó bevételből később színes nyomtatót vásároltak. A technikai felszereltségnek köszönhetően meséket is nézhetnek a gyerekek.

– Ide egyébként egyaránt járnak magyar és ukrán gyerekek. Többnyire ukrán könyvekre van szükség, hiszen immár harmadik éve, hogy jelentkezők hiányában nem indult magyar osztály. Ennek ellenére van igény a magyar kiadványokra, hiszen csak a kötelező irodalmat olvassák ukránul. Különösen a mesekönyveknek örülök, amiből korábban csupán néhány, agyonhasznált darab volt. Még az ukrán gyerekek is ezeket lapozgatják, mert szebbek, képekben gazdagabbak, mint a szláv nyelvűek.

Egyébként valószínűleg a tiszaújhelyi az egyetlen könyvtár Kárpátalján, ahol csocsóasztal is van. Mint azt Molnár Melinda elmondta, a fiatalok készítették. Bár nem egészen tökéletes, de játszani lehet. Ezzel is minél több fiút szeretnének a könyvtárba csalogatni. Persze, a lányok is előszeretettel használják, mint ahogy ő maga is.

Tóth Viktor

Forrás: Kárpáti Igaz Szó