Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Értékeink fesztiváljai

Ukrajna
2010. szeptember 14.
Kisdobrony neve immár nemcsak a paprikával, hanem a járási paprikafesztivállal is egybefonódott. Olyannyira, hogy az idén kétnapos programot szerveztek.

– Megérte – mondta Váradi Bertalan vállalkozó. – Hisz szép számú turista jött például Szlovákiából és a hágón túlról, de a környékről is, és vásárolják a paprika különböző változatát vagy a dobronyi univerzális ételízesítőt.

Az idei év nagyon rossz a termesztés szempontjából, magyarázza a vállalkozó. A sok csapadék miatt kevesebb a termés, s ami nem ázott ki, az is később érik be. A minősége viszont nem múlja alul a tavalyiét. Az alacsonyabb termés miatt harmincszázalékos áremelkedés várható.

Az édes őrölt kilogrammja húsz hrivnya, de volt 40 és 100 grammos kiszerelésben is. Húszba került a paprikabefőtt. Füzért is lehetett vásárolni, amiből egy – amelynek súlya két kg – ugyancsak húsz hrivnyát kóstált. A csípős változatért tízet kértek. A vendégek között sok volt a szláv anyanyelvű, akik jókedvűen elvegyültek a helyiek között. Többen füzérrel a nyakukban fényképezkedtek, mások kamerával pásztázták a színpadi produkciókat, a közönséget vagy éppen a vásárral egybekötött népművészeti kiállítást.

S ha éppen úgy gondolták, „élőben” tesztelhették, milyenné is varázsolja az ételt a piros arany: kedvükre falatozhattak a halászléből, a bográcsgulyásból és a babgulyásból.

Apropó, színpad! A két nap lehetőséget adott a helyi tehetségek bemutatkozására is. A Kisdobronyi Művészeti Iskolának nemcsak a tanulói, hanem a tanárai is felléptek. Színpadra léptek a Vári, a Viski és a Taracközi Művészeti Iskola növendékei, a Császlóci Csicsergő Csajok, a Color együttes, a Magyar Melódiák, a beregszászi Atasz tánccsoport, illetve többek mellett az a Zazulics László, aki tavaly a megyei fúvósfesztivál második helyezettjeként jöhetett haza.



Beregújfalu második alkalommal rendezett halfesztivált. A rendezvény keretében átadták az óvoda új épületét. Az intézmény az egykori iskolaépületben kapott helyet, amelyen 530 ezer hrivnyás felújítást végeztek. Az ünnepi ceremónián jelen volt Zán Fábián Sándor is. A Kárpátaljai Református Egyház püspökének Sütő Lajos polgármester jelképesen visszaadta az egyháztól 1945-ben elvett egykori parókia épületének kulcsát, amelyben eddig az óvoda működött.

– Visszakapták azt, ami mindig is az övék volt – nyilatkozta lapunknak Sütő Lajos. – Az ünnepi ceremónián jelen volt Csizmár Béla, a járási tanács és Igor Szviscso, a járási állami közigazgatás elnöke, illetve Bihari András járási UMDSZ-képviselő, aki sokat lobbizott Beregújfalu érdekében, többek között az új óvoda létrehozásában is. Az intézménynek ajándékot hozott a református egyház, Igor Szviscso új hűtőládát és gáztűzhelyet, Mihajlo Lakatos, a járási erdőgazdaság igazgatója pedig egy telefon- és faxkészüléket adományozott. Az óvodások ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket és a helyieket.

A halfesztiválon a kultúráról, na és természetesen a halról szólt minden. Színpadra léptek a helyi műkedvelők, a bótrágyi kultúrosok, köztük az asszonykórus, a Mezőkaszonyi Művészeti Iskola, a Gáti, a Nagybégányi, a Nagyberegi Művelődési Ház növendékei, a tiszaújhelyi és beregszászi kultúrosok. Emellett volt szépségverseny, tombolajáték. A talpalávalót a Bózsár zenekar húzta. Éjfélkor tűzijáték színesítette a hangulatot.

– Tihor Béla helyi lakosnak köszönhetően másfél mázsa hal – ponty és tükörponty – került feldolgozásra – mondja Sütő Lajos. – Sült a Beregújfalura oly jellemző töltött hal, volt tárcsán sült hal, száz literes üstben pedig halászlét főztek a mesterek. A szakácsok – Granilla László és Máté Gábor – kitettek magukért.



Eszenyben a sztalinizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzásával vette kezdetét a falunap. A kulturális program részeként fellépett a Ritmus néptáncegyüttes, a nagydobronyi Hímes táncegyüttes, az Eszenyi és a Szalókai Művelődési Ház együttese, a szalókai zeneiskola és a helyi Napsugár Óvoda növendékei. Labdapattogástól volt hangos a futballpálya, s egyéb szórakozási lehetőségek is voltak.

*

Munkácson mézfesztivált tartottak, a Béke tér három napig valóságos méhkaptárra hasonlított. Az idei rendezvényre a megszokottnál jóval több kiállító érkezett nemcsak Kárpátaljáról, hanem a hágón túlról is. Az érdeklődők különböző mézek között válogathattak, abból készült termékeket vásárolhattak, és – stílszerűen – különféle mézzel ízesített borokkal, pálinkával, illetve mézes kvasszal csillapíthatták szomjukat.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó