Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

„INKUBÁTOR” – DOKUMENTUMFILM AZ AMERIKAI MAGYAROKRÓL AZ AMERIKAI MAGYAR KOALÍCIÓ T

Nyugati régió
2010. május 4.
2010. március 14-én az Amerikai Magyar Koalíció (Koalíció) Végrehajtó Bizottsága jóváhagyta Pigniczky Réka Koalíció-tag támogatási kérelmét „Inkubátor” című dokumentumfilmjének bemutatásához, mely arról szól, hogyan nőtt fel magyarként az Egyesült Államokban.
Az amerikai magyar közösség nemzeti identitását boncolgató 84-perces dokumentumfilmet május 15. és 31. között számos amerikai nagyvárosban levetítik annak a kéthetes bemutatókörútnak a keretében, melyet az Amerikai Magyar Koalíció támogat. A körút a következő városokat érinti: New Brunswick és Garfield New Jersey államban, Washington, Philadelphia, New York, Boston, Atlanta, Detroit, San Francisco, valamint a Kalifornia állambeli Berkeley és Portola Valley. A Koalíció a film amerikai népszerűsítésében és terjesztésében fog támogatást nyújtani.

Később, a 2010-es év során a filmet más amerikai nagyvárosokban is levetítik, többek között augusztusban az Itt-Ott konferencián (Magyar Baráti Kör), illetve novemberben a Los Angeles-i Magyar Filmhéten. A mellékelt szórólapon angol és magyar nyelvű információ olvasható a filmről, és a bemutatókörút pontos időpontjairól és helyszíneiről. A további időpontok és helyszínek az amerikai magyar közösségi honlapon, a http://thegulyaspot.com oldalon olvashatók majd.

Pigniczky Réka, a film rendezője az Egyesült Államokban született és nőtt fel az '56-os forradalom és szabadságharc után elmenekült magyar emigránsok gyermekeként. Filmje egy valószínűtlen, de drámai újratalálkozás történetét meséli el, többek között egy magyar rockopera történetét, melyet a negyvenes éveikben járó amerikai magyarok adtak elő a kaliforniai Sierra Nevada hegységben. Ugyanazon a helyen találkoznak, ahol 25 évvel korábban tinédzserként előadták az István, a királyt egy nyári táborban 1984-ben. Azon a nyáron Magyarországon még mindig szovjet tankok állomásoztak, és az ország a vasfüggöny mögé volt elzárva. Ezeknek a volt cserkészeknek a nagy része sosem járt még Magyarországon, szüleik szülőföldjén. Az immár szerteszét a nagyvilágban, többek között Budapesten élő eredeti szereplők újratalálkozása alkalmat ad arra, hogy a film megható, vidám portrét fessen erről az etnikai „inkubátorról”, mely egy az évek során az Egyesült Államokban működő sok hagyományőrző burok közül. A szereplők nem csak azért találkoznak, hogy visszaidézzék a múltat, hanem azért is, hogy megértsék, kivé is váltak 20 évvel az „anyaország” felszabadulása után.

A film premierje Budapesten volt az Országos Filmhéten, és a magyar mozikban június 3-tól vetítik.