Régiók
Események
2022. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Sikeres volt a Régizene Fesztivál Csíkszeredában

Románia
2010. július 13.
Összesen 16 koncerten vehettek részt az érdeklődők a négynapos rendezvénysorozaton, és az esős időjárás ellenére többnyire sikerült ezeket a megszokott helyszínen, a Mikó-vár udvarán megtartani. „Sikeres héten vagyunk túl, hiszen a Régizene Nyári Egyetem és a fesztivál megszervezése is nagy energiabefektetést igényelt, de elégedettek lehetünk a rendezvényekkel” – fogalmazott a Krónikának Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője.
A 25 év után újra együtt jásztó Barozda együttes vasárnap esti fellépése nagy érdeklődésnek örvendett, több százan gyűltek össze a Mikó-vár udvarán. „A közönség nagyon nagy szeretettel fogadta az erre az alkalomra újra összeállt együttest, amelynek tagjai között sokan Erdélyben élnek, de a zenekar feloszlása után sokan Magyarországon és Svédországban telepedtek le. Úgy tapasztaltuk, az ifjú nemzedék – amely csak hallomásból ismeri a 80-as években elindított Régizene Fesztivált – is megértette, miért ennyire fontos nekünk ez a rendezvény” – magyarázta Ferencz. A szervezők elmondása szerint ez a fesztivál nemcsak a koncertekben teljesedik ki, hanem azt a célt is szolgálja, hogy a régizenét művelők szakmai beszélgetéseken vehessenek részt, ahol megoszthatják egymással élményeiket, tapasztalataikat. „Egyre több nyílt beszélgetést szeretnénk szervezni, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, hiszen ez lehet a módja annak, hogy az érdeklődők közelebb kerüljenek a régizenéhez” – fejtette ki a kulturális központ vezetője.
A fesztivállal kapcsolatos jövőbeli tervek egyelőre még nem véglegesek, azonban már az idei rendezvény alatt születtek ötletek arra vonatkozóan, hogy milyen zenekarokat hívjanak meg jövőre, és milyen módon népszerűsítsék magát a régizenét és a korhoz tartozó hangszereket. „Amellett, hogy neves európai együtteseket szeretnénk meghívni, hangsúlyt fektetnénk az erdélyi muzsikára és a kelet-európai régizenére, hiszen az is egy igen érdekes terület” – fejtette ki az igazgató.
A tavalyi költségekhez hasonló összegből valósították meg az idei Régizene Fesztivált is, így összesen 200 ezer lejbe került, amelyből Hargita megye tanácsa 80 ezer lejt adott. Emellett 50 ezer lejjel járult hozzá Csíkszereda önkormányzata, valamint szintén 50 ezer lejjel kiemelt támogató volt a Romániai Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium.


Krónika