Régiók
Események
2022. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Hatszáz projekt, huszonhét polgármester

Szlovénia
2006. november 29.
Hatszáz projekt, huszonhét polgármester A Mura Regionális Fejlesztési Ügynökség (RRA Mura) koordinációjában befejezési fázisához ért a 2007–2013-as regionális fejlesztési program kidolgozása. A terv fontossága az állami és nemzetközi támogatások megszerzésében nyilvánul meg, s ha lehet, akkor kerülni kell az elmúlt időszak gyakorlatát, amikor Muravidéken a több milliárdos támogatás az „apró” projektek miatt szétszóródott, így csökkent a hatékonysága, az általános és várt fejlődés pedig elmaradt.

A meghatározott időben az RRA Murához 600 fejlesztési projekt érkezett Muravidékről, melyeket jelentőségük szerint értékelni és csoportosítani kell. Az értékelés 13 kritérium szerint történik majd, ezek közül három a legmeghatározóbb. A legmagasabb pontszámot szinte a kivitelezésig (ready to go) elkészített, a regionális programmal összehangolt program kaphatja a már feltárt pénzforrásokkal. Előnyt jelent a nemzetközi finanszírozás. A beruházási (hard) projektek alsó értéke 240 millió tol­lár, a soft projekteké pedig 70 millió tollár. A projektben előny a köz- és a magántőke partnersége, a hozzáadott érték mértéke, a környezetvédelem, a térség népességének megőrzése…

Tekintettel Muravidék felaprózottságára, ahol 27 községben különböző fejlettségi szinteket tapasztalunk, nagy erőfeszítésbe kerül a fejlesztési terv kidolgozása, hiszen minden polgármester a saját községének fejlődését tartja a legfontosabbnak, s nem vesznek tudomást arról, hogy a helyi infrastruktúra és a halottasház kiépítése nem regionális fejlesztési jellegű. A hasonló célt szolgáló projekteket ezért szinte kötelező lesz csoportokba rendezni.

A regionális fejlesztési tanács ülésén véleményütköztetésre került sor a hard és a soft projektek fontosságáról.

– A nyilvánosságban a soft projektek negatív előjelet hordoznak már csak úgy magukban is, a közvélemény a falakba, utakba való beruházást üdvözli inkább. Viszont tudnunk kell, hogy hiába lesz autópályánk, ha azon írástudatlan emberek közlekednek, hiába lesz színháztermünk, ha oda nem tudunk tartalmat, programot teremteni – mondta többek közt Stanislav Sraka, a Mo­rav­ske Toplice-i Sinergija Fejlesztési Ügynökség igazgatója. A fejlődés érdekében mindenképpen muszáj lesz egyensúlyt találni, mert ha nem, akkor a „Mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?” szintjére eshetünk vissza – fogalmazott képletesen Radovan ®erjav, a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A 600 projektet a tanács bizottságai december 22-ig a prioritások szerint csoportosítják, majd ezekről a 27 község polgármester egyeztet, várhatóan 2007 márciusáig.

Nepujsag.net Szolarics Nađ Klára