Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

HERCEGSZÖLLŐS

A kisebbségi iskolák önállósága soha nem volt kérdéses

Horvátország
2011. április 8.
A kisebbségi iskolák önállósága soha nem volt kérdéses



A hercegszöllősi Pannon Étteremben megtartott eszmecserén jelen volt Dijana Vican, a horvát Tudományos, Oktatási és Sport Minisztérium államtitkára és Ksenija Zbožil a megyei Oktatási Főosztály vezetője, s a meghívásnak eleget tett Máté Anikó, a Vörösmarti Általános Iskola igazgatója, Lisztovity Attila, a Laskói Általános Iskola igazgatója, Kel Rózsika, a Kórógyi Általános Iskola igazgatója, Kelemen Dávid, a Szentlászlói Általános Iskola igazgatója, Kucsera Bandi, a HMOMK igazgatója és Prgomet Ivan, a Hercegszöllősi Általános Iskola igazgatója.

A szakmai értekezletre azért került sor, hogy a szakpolitikus és az oktatási szakemberek végérvényesen letisztázzák, hogy egyetlen általános iskolát sem fenyegeti a bezárás veszélye.

Mint ismert, az úgynevezett Képes Újságban már több alkalommal cikkeztek a (magyar tannyelvű) alapfokú tanintézetek esetleges megszűnéséről, noha ennek lehetősége fel sem merült a törvényhozókban. A szentlászlói iskola nem magyar tannyelvű iskola, de viszont magyar anyanyelvápolás folyik az intézményben. Ennek ellenére sosem fenyegette bezárás az intézményt. A nem létező ügy „megoldására” segítséget kértek a zágrábi magyar nagykövetségről és más magyarországi politikusoknak is elpanaszolták gondjaikat. A szóban forgó újság a „téma” felszínen tartásának érdekében valójában nemlétező problémát kreált, hogy aztán a valódi gondok helyett a nemlétező ügy „megoldására” törekedjen...

A képviselő úr még tavaly szeptemberben felkeresett és arra kért, hogy egy szakmai értekezleten fejtsem ki, hogy a Horvát Köztársaság Tudományos, Oktatási és Sport Minisztériuma egyetlen általános iskolát sem tervez bezárni – mondta bevezetőjében Vican államtitkár asszony.
Eltökélt célunk, hogy térségünkben minden tanintézmény zavartalanul működjön. A régió összes iskolájáról rendelkezünk adatokkal, s a felmérések szerint 2015-ig 2300-al csökkenhet a diákok létszáma a megyében, a megyeszékhelyen pedig 700-al. Ha az lenne a mérvadó, hogy hogyan alakul az általános iskolákban a tanulók létszáma, már régen be kellett volna zárnunk Eszék-Baranya megye alapfokú tanintézményeinek legalább a felét, de ez a gondolat meg sem fordulhatott a szakpolitikusok és a szakemberek fejében. Nagyon kíváncsi lennék arra, ki találta ki ezt a képtelenséget a magyar tannyelvű iskolák veszélyeztetettségéről – hallottuk Zbožil főosztályvezetőtől.

Azért tartottam fontosnak megszervezni ez az összejövetelt, hogy az iskolaigazgatók első kézből kapjanak hírt arról, hogy a kisebbségi iskolák önállósága soha nem volt kérdéses, s ugyanez vonatkozik azokra a tanintézményekre is, ahol magyar anyanyelvápolás folyik. Ha bárkiben a legcsekélyebb kétely is felmerült volna ezzel kapcsolatosan, illett volna megyei szinten leérdeklődnie a részleteket ahelyett, hogy politikai haszonszerzés reményében nemlétező problémát kreált – hallottuk Sója Dénestől.
A tanácskozáson az iskolaigazgatók az oktatással kapcsolatos egyéb kérdéseikre is választ kaptak az államtitkártól és a főosztályvezetőtől.
Ez a találkozó is rámutatott arra, hogy a HMDK nem létező problémákkal foglalkozik, s nem azokkal a gondokkal, amelyekkel a horvátországi magyarság küzd nap mint nap.
V. S.