Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Páncélozott járműveket kap Magyarország az amerikai védelmi minisztériumtól

Nyugati régió
2010. május 17.
Páncélozott járműveket kap Magyarország az amerikai védelmi minisztériumtól MTI – Többek között új, páncélozott gépjárműveket és egyéb eszközöket kap Magyarország az amerikai védelmi minisztérium felajánlásaként – mondta Tömböl László vezérkari főnök az MTI-nek adott tájékoztatójában az afganisztáni Mazari-Sarifban.

A vezérezredes elmondta, hogy elsősorban a különleges műveleti képesség fejlesztésére fordítják a mintegy tízmillió dollár értékű keretet.

Az amerikai felajánlásnak és a magyar kérésnek megfelelően páncélozott gépjárműveket, éjjellátókat, éjszakai célzó berendezéseket és irodai eszközöket kap a honvédség. Magyarország a felajánlott keretből például 14 korszerűsített, páncélozott Hummer terepjárót és más, nagyobb páncélzattal ellátott járműveket is kaphat.
Az amerikai védelmi minisztérium március végén jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország különleges pénzsegélyben részesül az Afganisztánba utazó csapatok “képességeinek javítására”. A Pentagon pontosan 9,98 millió dollárnyi eszközzel támogatja a honvédséget. A Pentagon a támogatás bejelentésekor közölte: a pénzt arra költik, hogy az érintett országok katonái jobban együtt tudjanak működni a terrorellenes és stabilizációs műveletekben az amerikai erőkkel Afganisztánban.

A vezérkari főnök háromnapos afganisztáni látogatásának második napján a montenegrói védelmi miniszterrel együtt meglátogatta a közös magyar-amerikai kiképző és tanácsadó csapatot (OMLT) a Kilagay-bázison. A látogatás keretében átadták az afgán hadseregnek (ANA) azt a műveleti irányító központot, amelyet a magyar és a montenegrói felajánlásból építettek fel, és rendeztek be.

A bázison Árvai András mérnök-ezredes az újságíróknak elmondta, hogy mintegy négy hónap alatt az ANA ott lévő zászlóalja négy műveletben vett részt, amelyekben 12 katonát vesztettek, és csak egyetlen amerikai sérült meg; magyar katonának nem esett baja. Tájékoztatása szerint jelenleg 90-110 ezer fő között lehet az afgán hadsereg létszáma, de pontos adatot nem lehet mondani, mert az önkényes eltávozások miatt állandóan változik a szám.