Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Lovagok a várban

Ukrajna
2010. szeptember 7.
Lovagok a várban A szombati kellemes kora őszi idő csak úgy vonzotta a munkácsi várjátékok látogatóit. Gazdag hagyományőrző és kulturális programmal várták az érdeklődőket a szervezők: a város önkormányzata, az ungvári magyar főkonzulátus és az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület.

A középkort felidéző rendezvényre érkezetteket Hunyadi Mátyás király és Beatrix királyné fogadta, majd a kornak megfelelően dobszó kíséretében kihirdették az aznapi programot. De még mielőtt megkezdődtek volna a „játékok”, néhány mondat erejéig a szervezők, illetve meghívottak vették át a szót.

Répás Zsuzsanna, a Magyar Köztársaság nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, megszentelt helyen állunk, melyet sokszor áztatott vér, könny és veríték.

– Magyarország ezeréves történelmét nem lehet megérteni és megélni Munkács, annak híres vára és derék védői története nélkül. A város és erődítménye évezredes történetében benne van nemcsak az itt élő ukránok, ruszinok, szlovákok, hanem az egész Kárpát-medencei magyarság, valamint a Közép-Európában élő valamennyi nemzet történelme – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Jurij Huzinec, a megyei nemzetiségi osztály vezetője, köszönetet mondott a magyarországi kollégáknak a szervezésért és lebonyolításért. Sziklavári Vilmos, az ungvári külképviselet főkonzulja örömmel konstatálta, hogy a tavalyi után idén is másodszor sikerült megrendezni a várjátékokat, ami azt jelenti, hogy lassan tradícióvá válik ez a szép, családokat vonzó rendezvény.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere elmondta: tekintettel a tavalyi nagy sikerre, a folytatás mellett döntöttek. Jelentős számú magyar él itt, ezért az önkormányzat támogatja, hogy a rendezvény rendszeressé váljon. Annál is inkább, mivel – a magyar hagyományok és kultúra ápolása mellett – részét képezi a határon átnyúló magyar–ukrán kulturális együttműködésnek. A polgármester reméli, hogy jövőre a Munkácsi Várnapok csatlakozhat az Európai Várjátékokhoz.

Szivák János, az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület elnöke a színpad előtt álló, zömében nagycsaládosokhoz szólva elmondta: a rendezvény nekik szól, és abban bízik, hogy mind a felnőttek, mind a gyerekek felejthetetlen napot töltenek a több száz éves vár falai között.

És ez így is lett, hiszen a gyerekek legnagyobb örömére elsőként a Miskolcról érkezett gólyalábas komédiások léptek színpadra. A majd három méter magassá nőtt fiatalemberek pillanatok alatt jó hangulatot teremtettek, főleg hogy játékukba bevonták a közönséget is. Ezt követően a solymári barantások, a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, kijevi és dabasi, valamint a Miskolci Templomos Hagyományőrzők adtak ízelítőt harcművészetükből. A lovagok hűen, elevenítették fel a középkort, bemutatójuk annyira eredeti volt, hogy a közönség fel-felhökkent egy-egy kardcsapásnál, tőrvívásnál.

Az előadások két színpadon zajlottak. A gyengébb idegrendszerűek megtekinthették a solymári Cédrus táncegyüttes, valamint a dabasi Ezüstlant énekegyüttes fellépését. Nem utaztak a gyerekek sem, számukra rajzversenyt rendeztek. Az esti órákban a Show Time című musicalból adtak elő részleteket világbajnok magyar táncosok.

– Nagyon jól érezzük magunkat – mondta Ilosvai Mária, aki tizenegy gyermeket nevel a beregszászi Szivárvány családi típusú gyermekotthonban. – Jó, hogy végre van lehetőség ilyen szép, történelmi helyre elhozni a gyerekeket, hiszen játszás közben valahol tanulnak is, mert azért csak megüti a fülüket egy-egy olyan mondat, hogy például ki volt Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc és a többiek. Ha jövőre újra megrendezik a várnapokat, biztosan megint itt lesz az egész családunk.

Egy biztos: aki úgy döntött, hogy a szombati napot a várjátékok megtekintésére szenteli, jól tette, hiszen aznap vigasság, jó hangulat uralkodott a munkácsi vár erős falai között. És valószínűleg az sem volt mellékes, hogy a játékok napján ingyenes volt a vár látogatása.

Hegedűs Csilla

Forrás: Kárpáti Igaz Szó