Régiók
Események
2021. augusztus
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

35-ik Magyar Fesztivál-New Brunswick, NJ

Nyugati régió
2010. június 7.
35-ik Magyar Fesztivál-New Brunswick, NJ 2010. június 5-én szombaton, New Brunswick, New Jersey-ben tartották a 35. Magyar Fesztivált, a Magyar Polgári Egyesület szervezésében, az Amerikai Magyar Alapítvány védőszárnyai alatt. Az Alapítvány 1955-ben jött létre azzal a céllal, hogy megőrizze az Amerikában élő magyarság történelmi, kulturális emlékeit a Magyar Örökség Központ segítségével, mely mint olyan, egyedülálló az Egyesült Államokban. Az Örökség Központ az itt élő magyarok támogatásásval, tárgyi és szellemi felajánlásaik segítségével hozta létre az Alapítvány Könyvtár és Archívumát. New Brunswick, észak-keleti elhelyezkesésével egyik legnagyobb központja az Államokban élő magyarságnak. Az amerikai magyarok 40%-a New Jersey környékén él. A magyarság jelentős szerepett játszott Amerika történelmében, a múltban és a jelenben egyaránt, így az emlékek megőrzése mindkét nemzet számára fontos.

A Fesztivált 1975 óta tartják minden év júnuis első szombatján. A főutcán pavillonokat állítanak, ahol mindenféle magyar áru (kalocsai paprika, paprikakrémek, alapanyagok, tészták) kapható, magyaros ételek illata száll a levegőben. A környék magyar asszonyai már napokkal a Fesztivál előtt összegyűlnek és készül a hatalmas kondér töltött káposzta, kézzel húzott rétesek, palacsintatornyok, hatalmas mennyiségű töpörtyűs pogácsa fogy. A töltött káposztát elvitelre is lehet kérni, nagy adagban, lefagyasztani, "ínséges" időkre.
A főutcán kezdődik a Fesztivál a résztvevő fellépő magyar zenekarok, táncegyüttesek vidám felvonulásásval. Hatalmas kavalkád. Magyar és angol szó keveredik egymással. Két világ, tökéletes harmóniában. Szinte meglepő a magyar beszéd, évődés ebben a környezetben. A kisgyerekek sem unatkoznak, mert magyar játszóház is működik, ahol játékokat, népi kézműves foglalkozásokat tartanak.
A mulatság késő délelőtt kezdődik és késő estig tart. A Múzeumban, a Magyar Amerikai Atlétikai Klub épületében, mert itt ilyen is van, egymás után lépnek fel a meghívott vendégek. Az előadások szünetében meg lehet tekinteni a magyar gyűjteményt és elámulni, hogy ez a hatalmas anyag hogyan jutott a Tengerentúlra. A kiállítótermekben a magyar népművészet stílusai mellett, berendezési tárgyak, használati eszközök, ruhanemük is találhatóak. Van tulipános láda, teljes stafírunggal, gulyás/juhász/pásztor ruhák, felszerelések, szőttesek és tisztaszoba teljes berendezéssel.
Az előtérben a könyvtár kincsei között válogathatunk és a falakon a magyar kultúra kiemelkedő egyéniségeinek arcképei, alkotásaik másolatai, a magyar történelem jeles eseményeinek leírása, képi illusztrálása található. A terem közepén a magyar királyi korona másolata és a legdrágább, legismertebb Zsolnay porcelánok egy-egy példánya a tárlókban.

A házigazdák roppant kedvesek, segítőkészek. Az idősebbek valamennyien beszélnek magyarul, a középkorosztály nem, vagy kicsit gyengébben, de legnagyobb örömömre a kisgyerekek egészen jól. Úgy tűnik, a fiatal szülők nem hagyják feledésbe merülni a gyönyörű magyar nyelvet, sem a szokásokat. Látszik ez abban is, hogy a táncosok, népdalénekesek nem csupán erről a környékről érkeztek, de egész Amerika területéről, sőt Kanadából is.
Ez év különleges alkalom volt, mert nem csupán a Fesztivál 35. évfordulóját ünnepeltük, de ugyanakkor a Magyar Cserkészet 100. és a New Brunswick-Debrecen testvérkapcsolat 20. évfordulóját is.A Fesztivál 11 órakor a Magyar Református Templom harangjainak megkondításával kezdődött, majd köszöntő beszédet mondott August J. Molnár professzor, az Amerikai Magyar Alapítvány elnöke. A szót tőle Zsolt Ötvös, a Református Templom pásztora vette át. A Fesztivált hivatalosan a Himnusz és a Szózat hangjai nyitották meg. Beszédet mondott New Brunswick város vezetősge, majd Földvári Gábor a főkonzul-helyettes. Szót kapott Debrecen város követtsége és a Magyar Cserkésszövetség képviselői is. A beszédek után Rev. Polgár Capistran ferences szerzetes-atya, a New brunswick-i Szent László Katolikus Templon plébánosa áldotta meg az összegyűlteket, majd megkezdődtek a kulturális programok.

A résztvevők ez évben:

Magyar Amerikai Atlétikai Klub, New Brunswick, NJ

Magyar Cserkészek Regős Néptáncegyüttese, New Brunswick, NJ

Berkenye Ifjúsági Néptánckar, Passaic, NJ

Csürdöngölő Együttes, New Brunswick, NJ

Kárpátok Együttes, Los Angeles, CA

Debrecen Folkzenekar és Bíró Zenekar, Debrecen

Kossuth Folk Táncegyüttes, Kitchener, Ontario, Kanada