Régiók
Események
2021. június
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szent Borbála ünnepére ágyú dördült a lendvai várnál

Szlovénia
2006. december 11.
Szent Borbála ünnepére ágyú dördült a lendvai várnál Szent Borbála, a tüzérek védőszentje ünnepének (december 4-e) alkalmából múlt pénteken a lendvai várban ünnepélyesen átadták egy 18. századi várlöveg rekonstrukcióját és megnyitották a „Forradalom Magyarországon, 1956” című kiállítást.

A lendvai várnak az „új” várlöveg átadásával három történelmi ágyú van birtokában, hiszen tavaly ilyenkor vették át az Esterházyak idejéből fennmaradt (Bécsben és a fraknói vár gyűjteményéből előkerült) két középkori ágyú rekonstrukcióját. Mind a három – ma egyedülálló múzeumi és turisztikai látnivalónak számító – eredeti ágyú rekonstrukciója a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával készült el. Az átadásnál és a tiszteletbeli vártüzérek avatásánál – az eskütétel és az ágyúk hatalmas robbanó hangjának kipróbálása hagyományos ceremónia – is vezető szerepet vállalt a magyar Hadtörténeti Múzeum. Az avatási rendezvényen Lugosi József ezredes méltatta Szent Borbála életét, majd sor került az öt 2006-os tiszteletbeli vártüzér avatására és „eskütételére”: Anton Balažek lendvai polgármester mellett, aki már tavaly megkapta a rangos tisztséget, az idén lendvai vártüzérré avatták a Muránia térségbe társuló két szomszédos város polgármesterét is, Nógrádi Lászlót, Lenti és Klen­nert Rudolfot, a horvátországi Mura­szer­dahely polgármesterét. A tisztség pedig megillette az ágyúkészítés szervezésénél részt vevő három magyarországi vállalkozót is.

A rendezvény keretében a várban megnyílt a „Forradalom Magyarországon, 1956” című kiállítás is, melyet a Magyar Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának Hadtörténeti Intézete és Múzeuma készített, a lendvai intézmény pedig megnyitásával csatlakozott a forradalom 50. évfordulójának megünnepléséhez.

kmj