Régiók
Események
2018. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka

A hétvégén biofesztivál

A nemzetközi tanácskozáson a biotermelés jelenéről és lehetőségeiről, illetve a termelők társulásána

Szerbia
2011. október 12.
Pénteken és szombaton tartják Szabadkán immáron hetedik alkalommal a Biofest elnevezésű, biotermékek nemzetközi fesztiválját. Az idén a fesztivált az ORGANICA.net elnevezésű IPA projektum keretében szervezik meg. A szabadkai Terra's Egyesület és az eszéki Slap Egyesület közös projektumát az Európai Unió támogatja.

Snježana Mitrović a Terra's Egyesület képviseletében elmondta, a Biofest egyik legfontosabb mozzanata a nemzetközi tanácskozás. Rámutatott, öt évvel ezelőtt sor került már erre, akkor a tanácskozás témája a különböző országok biotermeléshez való viszonyulása volt. Az idén viszont arról tárgyalnak majd, hogy az elmúlt években az országok hogyan igazodtak az Európai Unió előírásaihoz. Előadókat várnak Horvátországból, Macedóniából, Magyarországról, Szlovákiából, Bosznia-Hercegovinából, illetve képviselteti majd magát a tartományi mezőgazdasági titkárság és a mezőgazdasági minisztérium is, amelyek képviselői a hazai lehetőségekről és állapotokról számolnak be. Meghívták az újvidéki biotermelők számára kialakított alap képviselőjét, illetve Belgrád városi képviselőit is, akik a főváros biotermesztéshez való viszonyáról számolnak be. A tanácskozás másik témája a termelők csoportosulásának lehetőségei és jelentősége.

A Biofest leglátványosabb része a külföldi és a hazai biotermelők kiállítása lesz, amelyet pénteken 10 órától 18 óráig, szombaton pedig reggel 9 órától délután 1-ig tekinthetnek meg az érdeklődők a Szabadegyetem előcsarnokában (a második bejáratnál).

A fesztivál ideje alatt osztja ki a Szabadegyetem az elismeréseket és a tanúsítványokat azoknak, akik a biotermeléssel kapcsolatos képzésen vettek részt.

Vladimir Perović, a Szabadegyetem munkatársa elmondta, az elmúlt időszakban 9 oktatási modulban indítottak képzéseket, amelyen 130-150 személy vett részt. Ezekből a modulokból 8-at Szabadkán szerveztek meg, egyet pedig a Tarcal-hegységen (Fruška gorán).

A szervezők a látogatókat szombat bioreggelivel és teával várják.