Régiók
Események
2020. december
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

ESZÉK / BUDAPEST

Az áldozócsütörtöki búcsú után Budapesten vendégszerepelt a Népkör vegyes kara

Horvátország
2011. június 9.
Az áldozócsütörtöki búcsú után Budapesten vendégszerepelt a Népkör vegyes kara



A húsvéti ünnepkörhöz tartozó, negyvenedik napra eső „áldozócsütörtöki búcsú“ jó alkalom a család, a barátok és ismerősök összejövetelére. Térségünkben Kórógy és Szentlászló mellett erről a református ünnepről Eszék városi kerületében, Rétfalun is megemlékeznek több mint egy évtizede, felújítva a búcsúnak a II. világháborúval megszűnt hagyományát.
A rétfalusi református templomban 16 órakor megtartott istentiszteletet utcai felvonulás követte. Idén is kicsalogatta a Petőfi Sándor utca lakosait, hogy gyönyörködjenek a helyi tűzoltózenekar kíséretében tánclépésben felvonuló pélmonostori Talicska népi tánccsoport táncában. A Népkör székházának udvarán, szép magyar nóta mellett, a Ravlić cég adományozta kolbász és szalonna ízesítette finom babgulyás és a még finomabb, a rétfalusi asszonyok készítette sütemények várták a vendégeket. A búcsú másik támogatója, a MESZ nevében Tokai István, az ernyőszervezet társadalmi titkára üdvözölte a megjelenteket, majd a vendéglátó Népkör képviseletében Magdika Dániel egyesületi elnök mondott köszöntőt. Sajnos sem a jó hangulat, sem a finom sütemények sora sem tudta megakadályozni, hogy az idei áldozócsütörtöki népünnepély idő előtt érjen véget… Közbeszólt ugyanis a jégverés.
Kerületi Nemzetiségek Fesztiválja Budapesten
Június 5-én, vasárnap az eszéki Népkör Vegyes Kara a testvérváros Budapest XIII. kerületében vendégszerepelt. A Kerületi Nemzetiségek Fesztiválja a Babér utcai templom melletti téren felvonulással kezdődött, 11 nemzetiség állította fel standját és kínálta ételkülönlegességeit, kézműves portékáit.
Az emberközpontú, szociális érzékenységű kerület polgármesteri hivatalában Borszéki Gyula alpolgármester fogadta a Magdika Dániel vezette Népkör kórust. Az alpolgármester röviden ismertette a hivatalban folyó munkát, majd városnézésre vitt bennünket. Végül a kerület sportolóiról híres éttermükben adott ebédet a tiszteletünkre.
Az idei Kerületi Napok záró rendezvényén való vendégszereplés a két testvérváros 10 évvel ezelőtt aláírt együttműködési megállapodásának jegyében történt. Dr. Tóth József országgyűlési képviselő, a XIII. kerület polgármestere munkatársaival egy erdélyi hivatalos látogatásáról hazatérőben csatlakozott hozzánk. Így alkalmunk volt megköszönni azt az egy évtizedes törődést, amit az eszéki magyarok és Népkörünk iránt tanúsított, valamint a Vegyes Kar számára elismerésnek számító meghívást.
Bizonyára sokáig emlékezetes marad a kisebbségi önkormányzatok, vendégeik és az érdeklődő sokadalom számára az idei rendezvény. Nem sokkal a hagyományos felvonulás megkezdése előtt az egyik öreg akácról egy termetes faág vált le, majd a térre zuhant. A hangos reccsenéseknek köszönhetően szerencsére senki sem sérült meg. A felhevült kedélyeket egy futó zápor hűtötte le, de az újra kisütő nap feledtette ezt a kellemetlen közjátékot és a felvonulás után fergeteges hangulatot teremtő fellépések követték egymást.
ERGO