Régiók
Események
2018. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Templomok éjszakája Komáromban

Szlovákia
2011. június 1.
A komáromi Szent András templom május 27-én, a Templomok éjszakája programsorozat keretén belül új utakat keresve próbálta szívünkhöz közelebb hozni a szakrális teret és rajta keresztül Urunkat, Jézus Krisztust, a mindent beragyogó Világosságot.

Robert Bezák, nagyszombati érsek köszöntőjét követően két, nagyon mély teológiai eszmeiséget hordozó előadás következett. Az elsőben ft. Kránitz Mihály (Budapest) professzor úr gondolatait hallhattuk a fényről, amely oly nélkülözhetetlen része életünknek. Bibliai kijelentések széles skáláját felvonultatva utalt egyben a liturgiára és a spiritualitásra is. A második előadásban ft. Fóthy Zoltán somorjai plébános színes prezentáció segítségével vezetett be minket a templom teológiájába. A templom mint szakrális tér Isten és ember találkozásának a sajátos helye.
Ezután a tánc és az ének kapott főszerepet. A Ą. J. ©ulek gimnázium drámakörös diákjai igazán energikus és lelkes előadással keltették új életre a talán már a késői órán kicsit megfáradt nézőket. Az utána következő, az Assisi Szent Ferenc életét bemutató misztériumjáték sokak szemébe csalt újra és újra könnyeket. Az estét rövid Taizé-imádság zárta, melyen a fiatalok és az idősebb korosztály az oltár előtt ülve, együtt adott hálát az estéért, és kérte szerető Istenünk áldását a városra és Komárom minden lakójára.
Ezúton is köszönetet mondani a szervezők és az önkéntesek nevében ft. Elek László komáromi esperes-plébánosnak, aki az egész este főszervezője és támogatója volt, és aki oly sok holtponton lendített át minket derűjével és optimizmusával. A jó Isten fizesse ezt meg neki!
Ez az éjszaka talán nem tűnt többnek egy jól megszervezett rendezvénynél, de a szív változásait lassan érleli meg bennünk az Úr. Itt, ezen az éjen úgy éreztük, hogy elkezdődött valami... Valami, ami egy sokkal nagyobbnak az elindítója. Valami, ami talán végre felrázza a keresztény ifjúságot, és összefogást hoz Krisztusért, az Egyházért és az egyházközösségért. Kérjük ehhez Isten áldását! Hozzon életünkbe kitartást, szeretetet és megértést egymás iránt!

Apagyi Andrea