Régiók
Események
2018. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Teátrum: II. Rákóczi Ferenc fiatal évei

Szlovákia
2011. április 29.
A Teátrum április 30-án, szombat este hét órától adja elő a komáromi Matica-házban az idén nyolcvan éves felvidéki író és dramaturg, Gyüre Lajos történelmi játékát, a Rebellist. A mű Rákóczi fiatal éveinek egy fejezetét mutatja be, azt az időszakot, amelyet a történelemkönyvek általában kifelejtenek. „II. Rákóczi Ferenc életének ez a szakasza színpadért kiált – írja Gyüre Lajos a műsorfüzetben. – Magában hordozza a drámai feszültséget, az ármánykodást. ... Kollonics, a magyar hercegprímás el akarja orozni fél országnyi birtokát, a császárné aljasul meghiúsítja a házasságát szerelmével. Egy öregedő grófnőt jelölnek ki számára házastársul – ott gyermekáldásra nem számíthatnak, s így Rákóczi vagyona visszaszállhat a császári házra. Később majdnem győz az ellene összefogott császári udvar és Kollonics intrikái felett, mikor ismét elárulják: Bécsújhely várába zárják. Abba a cellába, ahol a nagyapja – Zrínyi Péter – is raboskodott, akit végül lefejeztek. Tudja, hogy rá is ez az ítélet vár, ám fiatal felesége segítségére siet... Fordulat fordulat hátán..."

A címszerepet Havasi Péter, a pozsonyi Színművészeti Egyetem ötödéves hallgatója alakítja, de játszik a darabban Tarr Csilla és Száz Pál is. Őket a Teátrum égisze alatt nemrég bemutatott Corneille: Cid című darabból ismerheti a közönség. A további szerepeket a Komáromi Jókai Színház volt tagjai mellett magyarországi művészek játsszák. Ez a társulat második olyan ősbemutatója (Pruzsinszky: Marczibányi ház) után, ahol egy kortárs magyar író drámáját viszik színre.

Azok kedvéért, akik csodálkoznak a mű Matica-házban való előadására, el kell mondani, hogy sajnos Komáromban az a helyzet, hogy mind a Jókai Színház, mind a VMK rendszeresen olyan bérleti díjat kér, amely egy önfenntartó társulat számára elfogadhatatlan.

- hda -