Régiók
Események
2022. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Eljött a szalmakalap ideje!

Románia
2010. július 12.
„Ez egy olyan ünnep a település életében, mint például a karácsony, hisz erre az eseményre az elszármazottak is hazajönnek. A fesztiválra a környező falvak lakói is eljönnek, és idén is mintegy ezer résztvevővel számolunk” – nyilatkozta lapunknak a polgármester. A rendezvény 17-én, szombaton kora délelőtt főzőversennyel kezdődik, illetve kirakodóvásáron lehet válogatni a kínált portékák közül.
Ugyanezen a napon Orbán Judit agyagszobrainak kiállítása is megnyílik a Szalmakalap Múzeum udvarán, melynek érdekessége, hogy a kiállított munkákat ott helyben az alkotótól lehet megvásárolni. Az udvarról érdemes belépni a felújított, hagyományos parasztházban a berendezett múzeum tárlóiba is, itt ugyanis az ország összes szalmakalap típusa, valamint különböző, szalmából készült használati és dísztárgyak is megtalálhatók, sőt, a kalapkészítés technikai folyamatába is betekintést lehet nyerni.
Megnézhető, sőt fel is próbálható az ország legnagyobb fejen hordható kalapja, aminek átmérője két méter, súlya 2,65 kg, az elkészítéséhez 500 méter szalmafonat kellett, amelyet másfél kilométer cérnával varrtak össze. További érdekesség, hogy a múzeum udvarán egy csodálatos kőgyűjtemény is várja a látogatót. Szintén az intézmény udvarán kapott helyet az öt méter átmérőjű szalmakalap is, amit az előbbivel ellentétben esetleg csak Góliát próbálhatna fel.
A szombati napot továbbá kulturális műsorok is színesítik: az új szabadtéri színpadon a kőrispataki elemisek mellett a Kazár és Zalaapáti községekből érkező táncosok, valamint a segesvári Kikerics néptánccsoport is fellép. Az aktívabb résztvevők különböző ügyességi versenyeken próbálhatják ki magukat, majd este Pomázi Zoltán, a Bojtorján együttes énekesének koncertjére várják a nagyérdeműt. Aki időközben kedvet kap a táncoláshoz, az a tűzijátékra figyeljen, hisz, akárcsak a mesékben, az jelzi a bál kezdetét.


Új Magyar Szó