Régiók
Események
2018. augusztus
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Nem tetszik a kulturális minisztériumnak Szent István arca

Románia
2010. július 13.
„Szakmai szempontból védhetetlen, hogy a nagybányai Szent István-szobrot – művészeti-esztétikai okokra hivatkozva – csak arc és a koronázási jelképek nélkül hagyta jóvá az egyébként RMDSZ-es irányítású művelődési minisztérium” – nyilatkozta a Krónikának Kádár Károly helyi szobrászművész. „Egyértelmű az egész dolog, a román sajtóban olyasmik jelentek meg, hogy a jelképek sértik a románság önérzetét”– szemléltette lapunknak Kádár Károly a Szent István szobra körüli huzavonát. Szerinte a minisztérium nem merte nyíltan felvállalni, hogy politikai döntésről van szó, ezért hivatkoztak esztétikai okokra. A művelődési tárca döntése miatt Szent István alakja– egy dombormű fő elemeként – az előzetes tervekkel ellentétben csak jókora késéssel került vissza Nagybánya régi főterére.
A dombormű eredetileg tartalmazta volna a királyi szimbólumokat is. Ludescher István, Nagybánya megbízott polgármestere ennek kapcsán a Duna Tv-nek úgy nyilatkozott: a művelődési tárca illetékesei az engedélyezési folyamat során „fölfedezték”, hogy Szent István szobra „kihívás a román többséggel szemben”. A Máramaros Megyei Kulturális Igazgatóság képviselői a közszolgálati televíziónak ugyanakkor cáfolták, hogy a szaktárca döntése etnikai megfontolások nyomán született volna.
A szobor a határozat értelmében Szent István arca mellett nem tartalmazhatja a koronát, a jogart és az országalmát sem. Kelemen Hunor művelődési minisztert tegnap nem tudtuk elérni az ügyben, válaszát ma délutánra ígérte.
A dombormű átadását a helyi önkormányzat mulasztása is hátráltatta. A polgármesteri hivatal ugyanis úgy kérte fel Kádár Károlyt a szoborcsoport megalkotására, hogy előtte elfelejtette beszerezni a művelődési minisztérium engedélyét. Ezért 70 ezer lejes bírságot róttak ki a szobrászművészre, majd megígérték neki, hogy elengedik a bírságot. Végül az igazát kereső Kádár Károly kénytelen volt beperelni a helyi önkormányzatot.
A dombormű a Szent István-szobor mellett Nagybánya szabad királyi város hajdani pecsétjét ábrázolja, amely a város egyik legértékesebb középkori emléke. A híres nyolcszögű pecsét bányabejáratot ábrázol; fölötte Szent István trónon ülő alakja, jobb és bal oldalon tölgyfaágak és két bányász látható. Köríves latin nyelvű felirat látható az alkotáson – „S.D.R.D. (Sigillum de Rivulo Dominarum) Mutuus amor civium optimum est civitatis firmamen tum”, azaz „A polgárság egymás iránti szeretete a város legnagyobb erőssége”. Nagybányán az első magyar király emlékét a Szent István-torony őrzi, amely a város régi templomának maradványa.


Krónika