Régiók
Események
2024. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Visniec-dráma az éterben

Románia
2010. július 8.
Lázasan folynak a Kolozsvári Rádió stúdiójában az újabb rádiójáték, Matei Visniec Madox – Három éjszaka című drámájának hangfelvételei.
„Harmadik alkalommal rendezek rádiójátékot. Először 2008-ban kértek fel arra, hogy próbálkozzak meg ezzel a műfajjal. Legutóbb tavaly dolgoztam egy Hatházi-darabon és most Visniec került terítékre, aminek a szövegét jómagam fordítottam. Azt hiszem, hogy annak ellenére, hogy a legtöbb színházi ember nehéz darabnak tartja, tökéletesen belesimul a rádiójáték műfajába, mivel az egész mű a nyelvi komikumra épül. Úgy gondolom, hogy a rádiójáték műfajának sajátosságai és ennek a drámának a hangulata, remekül kiegészítik egymást” – nyilatkozta lapunknak a rendező.
Patkó Évától megtudtuk azt is, hogy hagyományélesztés és hagyományteremtés volt a szándéka, amikor két évvel ezelőtt úgy döntött, rádiójáték rendezésével próbálkozik. A rendezőnő elmondása szerint, amellett, hogy nagyon szereti a rádiójáték rendezést, komoly feladatként éli meg ezt a munkát: feleleveníteni, illetve újra megteremteni a műfaj hagyományát.
„Korábban az ötvenes–hatvanas–hetvenes években virágkorát élte ez a műfaj, nagyon sokan hallgattak színdarabokat a rádióban. Számomra teljesen érthetetlen, hogy az utóbbi időben szinte megszűnt létezni” – mutat rá a jelenségre a fiatal színházi rendező. Ugyanakkor megjegyzi, ha kicsit szóba állunk a közönséggel rögtön kiderül, hogy sokan éreznek nosztalgiát a műfaj iránt, igény van rá.
„Ez egy olyan plusz mozgatórugó, ami azt mondatja velem, hogy érdemes és szükséges rádiójátékokat készíteni. Nyilván egy szűk, idősödő korosztálynak van igénye erre, viszont azt hiszem, hogy a kortárs alkotások megrendezésén, bemutatásán és sugározásán keresztül a fiatalabb generációk is megszeretik és igényelni fogják” – vélekedett lapunknak Patkó Éva.
A Visniec-dráma rádiójátékba való átültetésének munkálatai már javában folynak Kolozsváron. Antal Csaba, Benedek Botond Farkas, Dénes Gergely, Mezei Gabriella, Veress Albert színművészek közreműködésével megvalósuló rádiójáték a magyar rádióállomások frekvenciáján lesz hallható, illetve Székelyudvarhelyen a 3. Dráma Kortárs Színházi Fesztivál keretében, októberben.


Új Magyar Szó