Régiók
Események
2017. április
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

VÖRÖSMART

Nemzetünk kilencvenegy éve történt tragédiájára emlékezett a MESZ

Horvátország
2011. június 9.
Nemzetünk kilencvenegy éve történt tragédiájára emlékezett a MESZ




A megemlékezésre Szlavóniából, Baranyából és Magyarországról érkeztek vendégek.
A MESZ volt az egyetlen olyan horvátországi magyar ernyőszervezet, amely központilag szervezett rendezvényen emlékezett meg az 1920- as eseményekről.
Tavaly májusban a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét: 1920-ban, kilencvenegy éve ezen a napon írták alá az I. világháború győztes hatalmai Magyarország képviselőivel a versailles-i Nagy Trianon kastélyban a háborút lezáró magyar békeszerződést. A béke feltételeit a magyarok részvétele nélkül határozták meg az 1919-20-as párizsi békekonferencián, amelyen a győztes nagyhatalmak Európa új rendjét kívánták biztosítani. Apponyi Albert, a magyar küldöttség vezetője csak 1920. január 16-án fejthette ki a magyar álláspontot, dokumentumok és térképek segítségével mutatva be a népességföldrajzi helyzetet, történelmi és jogi érveket is hangoztatva – teljesen hatástalanul…
A szavalatokkal, énekekkel tarkított műsor után állófogadás vette kezdetét.
Nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy részt vehettem a Magyar Egyesületek Szövetsége által szervezett megemlékezésen. Az embernek ilyenkor eszébe jutnak a diákévek, amikor történelemórán először halott ezekről az eseményekről. Utána az jut az ember eszébe, hogy régebben milyen nehéz volt átjutni az anyaországba, nem is beszélve a honvédő háborúról, amikor a horvátországi magyarság egy része Magyarországon tartózkodott. Akkor éreztük át úgy igazán, hogy a nemzetnek egy elszakadt része vagyunk. A Vajdasághoz, Felvidékhez vagy Erdélyhez képest egy kisebb elszakadt részt képezünk, de a hitünk annál nagyobb.
Remélem, hogy a közös Európában ezek a fájdalmak is enyhülni fognak
– nyilatkozta lapunknak Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője.
A Magyar Egyesületek Szövetsége idén is méltóan emlékezett meg az 1920-as szomorú eseményekről. Ahogy az egy ernyőszervezethez illik, a nemzeti összetartozás napján az emberekkel közösen emlékeztünk és hirdettük az összetartozás és az újrakezdés fontosságát. Noha a Kárpát-medencét határvonalak sokasága metszi át, a MESZ ernyőszervezetként megalakulása óta kapcsolatokat tart fenn a többi elcsatolt terület magyar szervezeteivel és embereivel. Főként az emberi kapcsolatokra vagyunk büszkék, mert az 1920 óta eltelt 91 év is mutatja, a politikusok jönnek-mennek, egyesekre emlékezünk, másokra nem, határokat törölnek el és rajzolnak újra, de ennél sokkal fontosabb, hogy az emberekben tudatosult, hogy minden magyar egy nemzethez tartozik – nyilatkozta lapunknak Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének elnöke.

V. S.