Régiók
Események
2017. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ada

A néptánc és a népzene összeköt

A hétvégén Adán megtartották a Tavaszi Vadvirág Fesztivált

Szerbia
2011. május 31.
A néptánc és a népzene összeköt Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör szombaton kilencedik alkalommal rendezett egynapos népművészeti fesztivált, amelyen kézműves-foglalkozások, gyermek- és felnőtt-táncház, valamint táncgála várta az érdeklődőket. A helyi színházteremben megrendezett esti gálaműsoron a házigazda táncosok mellett a horvátországi Laskóról a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai, valamint a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület két tánccsoportjának tagjai léptek fel.

– Közel egy évtizeddel ezelőtt hívták életre a Vadvirág HK tagjai a Tavaszi Vadvirág Fesztivált azzal a céllal, hogy vendégül lássák azoknak a tánccsoportoknak a tagjait, akikkel jó kapcsolatot alakítottak ki, illetve azokat a táncegyütteseket, amelyeknél már vendégeskedtek – mondta a gálaműsor megnyitóján Varga Lívia, a hagyományápoló kör vezetője. Majd felidézte, hogy az elmúlt években a fesztiválon felléptek már táncegyüttesek az erdélyi Székelyudvarhelyről, a magyarországi Debrecenből, Tatáról és Hajdúhadházról, az ausztriai Alsóőrről és Bécsből, valamint számos vajdasági községből.

A gálaműsoron több mint száz laskói, temerini és adai néptáncos lépett fel. A táncegyüttesek moldvai, székelyföldi, mezőségi, somogyi és dél-alföldi táncokat mutattak be a Véka együttes kíséretében, bizonyítva a közönségnek a magyar néptánc és a népzene sokszínűségét. A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesülettel már többször vendégszerepelt Adán. A fesztivál gálaműsorán a Cifra és a Virgonc tánccsoport lépett fel, amelyek temerini csúfolókat, délalföldi ugróst, moldvai és somogyi táncokat mutattak be. A másik vendég egyesület, a laskói Petőfi Sándor ME Kankalin tánccsoportja moldvai, széki és bagi táncokkal lépett fel.

A házigazda egyesület tagjai közül a Vadvirág táncosai somogyi táncokkal és a Gyöngyösbokrétára készült produkcióval mutatkoztak be a gálaműsoron, amelyen a Durindóra lázasan készülő Vadvirág Asszonykórus Ada környéki népdalokat énekelt. A műsorban bemutatkozott a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn kiválóan szereplő óvodáskorú Virág Borbála és Szűgyi Csenge furulyakettős. Akárcsak a kisiskolás Klima Döníz énekes, aki bronz oklevelet szerzett a vetélkedőn moldvai népdalokkal. Továbbá ugyanezen a versenyen a kisiskolás Laták Sára és Varga Lilla énekkettős kettős arany minősítés kapott. A gálaműsoron Varga Lilla lépett fel Varga Imola társaságában. A Kőketánc néptáncvetélkedőn a gyermekjátékok kategóriájában ezüst minősítést szerzett Füzike néptánccsoport produkciója mellett a közönség megtekinthette még Csuvik Oszkár és Raffai Éva táncosok bonchidai táncát, amellyel különdíjat kaptak a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén. Továbbá Csuvik Oszkár és Zombori Péter Küküllő menti táncát, amellyel második helyezést értek el ugyanezen a vetélkedőn.

A fesztivál egyébként szombat délelőtt kezdődött az adai néptáncosok felvonulásával, akik alkalmi, közönségcsalogató műsort mutattak be a járókelőknek a piactéren és a település központjában. Ezt követően 10 órától kézműves-foglalkozásokat és gyermektáncházat tartottak a színház előterében, ahol az érdeklődők a topolyai Diményi Ibolya vezetésével gyöngyöt fűzhettek, a temerini Lukács Fodor Valériával nemezelhettek, és virágfonatot készíthettek a helybeli Varga Imola közreműködésével. A foglalkozásokon és a gyermektáncházban is több mint száz gyermek vett részt. A gyermektáncházat Resócki Roland és Rácz Szabó Rita vezette. A fesztivál szombat este a Vadvirág HK székházában megtartott táncházzal zárult.

Magyar Szó