Régiók
Események
2018. február
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Segesváron Boldog Apor Vilmos vértanú püspökre emlékeztek

Románia
2007. november 5.
Az 1892-ben Segesváron született báró Apor Vilmost 1915-ben szentelték pappá Nagyváradon, 1941-ben foglalta el a győri püspöki széket.Szembeszállt az erőszakkal, kiállt a gyengék védelmében, segített az üldözötteknek. Vértanú halálát is az okozta, hogy a város elfoglalása után védte a püspöki vár pincéjébe menekült asszonyokat és lányokat. II. János Pál pápa 1997. november 9-én avatta boldoggá.Tíz év telt el azóta, tegnaptól pedig emléktábla jelzi Segesváron azt a házat, ahol a püspök született.

A három nyelvű – magyar, román és német – templomi szentmisén Tófalvi Géza plébános hangsúlyozta, egy többnemzetiségű város lakosainak egyetértését, az egymás iránti tiszteletet jelképezi az emléktábla-avató ünnepség is. Jakubinyi György érsek Boldog Apor Vilmos vértanúságát és székelységét emelte ki.

Tudatosan vállalta a vértanúságot, hisz mint győri püspök az ostrom idején védte a nők, családok tisztaságát, a püspökvár menhelyére befogadott asszonyok és lányok védelmében halt meg. „Főleg Drakula miatt híresült el Segesvár, de szerencsére megszabadult a Drakula-park tervétől. Azt sajnos már kevesebben tudják, hogy itt született Apor Vilmos püspök" – mondta az érsek.

A szentmisét követően a templomban felszólalt még a város polgármestere, Dorin Danesan, Radó Tamás győri pasztorális püspöki helynök. Az ünnepségen jelen volt Kara Ákos, a Győr- Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, aki reményét fejezte ki, hogy egyre többen értik meg Boldog Apor Vilmos püspök üzenetét, az odaadó szeretet üzenetét, hisz ő is azt vallotta, amit édesapja: felejtsük el önmagunkat másokért. Lokodi Edit, a Maros Megyei Tanács elnöke a két önkormányzat testvérkapcsolatának megható, felemelő kulturális és konfesszionális pillanatának nevezte az ünnepséget, hangsúlyozta, hogy Apor Vilmos száz év távlatából is ránk figyel, erősít hitünkben és jó pásztorként vigyáz népére.

A szentmisét követően a polgármesteri hivatal épületének homlokzatán, Boldog Apor Vilmos püspök szülőházán Lokodi Edit és Kara Ákos leplezték le az emléktáblát, a két testvérmegye önkormányzata, valamint a Segesvári Polgármesteri Hivatal koszorút helyezett el. Segesvár magyarsága ünnepelt tegnap, hitében megerősödve, elfeledve önmagát másokért.

Antalfi Imola
Népújság