Régiók
Események
2019. november
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Hétfalu

Románia

Sacele
Hétfalu

eMagyar pont:
505600 Hétfalu
B-dul Barsovului 52.

Üzemeltető:
Hétfalusi Magyar Művelődési Társaság
Kovács Lehel István
Tel.: 0744 - 251245
E-mail: hetfalu@eregio.ro, klehel77@yahoo.com

Hétfalu gyűjtőneve annak a hét barcasági csángó-magyar falunak, amelyek lakosai a történelem forgatagában, a végvárak védelmében igyekeztek megőrizni önazonosságukat ebben a különleges világban, amelybe a Barca, Olt, Feketeügy, Tatrang folyók, valamint a Kárpátok, a Kárpát-kanyar összezárt magyarokat, szászokat és románokat.

Erdély e kicsiny világába, a Barcaságba, öt szoros torkollik és az eget tartó, kékes hegyek által körülvett völgyekben hét csángó-magyar falu házacskái tündökölnek, melyek közül négy teljesen összeépült – Bácsfalu, Türkös, Csernátfalu, Hosszúfalu –, és Négyfalut alkotják; három – Tatrang, Zajzon, Pürkerec – nagyon közel vannak egymáshoz és Háromfalut képezik.

A településrendszer alapítása a magyar királyság délkeleti határának a védelméhez kötődik. E szolgálattal kapcsolatos a „csángó” népességnév egyik magyarázata is, mely szerint jeladás volt a feladatuk.

Az első írásos emlék I. Lajos király 1366. május 16-án kelt adománylevele. Településünkön nyilvános internet-kávézó nem működik, otthoni használatra is egyedül a cklicknet szolgáltatás érhető el. A Csernát faluban működő ePont az egyedüli nyilvános internet-pont.

Az ePont elsősorban a hétfalusi magyar diákokat és oktatókat célozza meg. A Zajzoni Rab István Középiskola egyik termében berendezett számítógép hálózat az oktatás folyamatát is megkönnyíti, a tanárok olyan házi feladatokat adnak fel, amelyek meg¬oldásához az interneten való keresésre is szükség van. Bizonyos órákat meg lehet tar¬ta¬ni a berendezett teremben is, vetíteni lehet, közvetlenül be lehet kapcsolni az internetet az oktatásba. Órák után pedig a diákok megoldhatják a feladatokat, szülői segítséget is igénybe véve.

A Hétfalusi Magyar Művelődési Társaság (HMMT) 1992-ben alakult meg, feladata a barcasági csángó falvak lakói részére megszervezni a művelődési, kulturális életet; támogatni minden olyan megnyilvánulást, amely a csángó hagyományok, értékek megőrzését, fejlesztését célozza meg.

A társaság számos rendezvény, kiállítás, hagyományőrző tábor szervezője. Eddigi munkássága során saját erőből több mint 30 kötetet jelentetett meg. Folyamatos tevékenységünk a történelmi adatok, anyagok összegyűjtése és rendszerezése. 2000-től folyamatosan írjuk Hétfalu digitális monográfiáját, melyből honlap és CD is készül. Jelen pillanatban 25 fejezetre bontva több mint 3000 oldal anyagot és 1000 fényképet tartalmaz (http://www.hetfalu.ro).

A társaság 2001-ben nyerte el jogi személyiségét.